pondělí 4. února 2013

RC Recenze: Prokletí titánů

Autor: Rick Riordan
Knižní série: Percy Jackson #3

Nakladatelství: Fragment
Počet stran: 336
Překlad: Dana Chodilová

Česká anotace:
Že mám moc po svém otci, bohu moří Poseidonovi, už víš... Že patřím do Tábora polokrevných, už taky víš... Ale na spoustu otázek neznám odpovědi ani já. Kam se poděla bohyně Artemis?
Jaké nebezpečné a záhadné příšeře byla na stopě? Mám na sebe vzít děsivé Titánovo prokletí, kterým by se naplnilo proroctví Orákula? Jsem Percy Jackson a vydávám se se svými přáteli z Tábora polokrevných na další výpravu do mytologického světa.
Vezmeme tě s sebou, chceš?


Stručný děj
Ačkoliv Percy o světě polobohů a všeho kolem stále ještě neví úplně všechno, tak už se v něm rozhodně začíná orientovat. Proto je taky poslán spolu s Annabeth, Groverem a nově i Thalií, Diovou dcerou, kterou v minulé knize vyléčila síla zlatého rouna, aby vypátrali dva polokrevné na jedné škole a dovezli je bezpečně do tábora. Jenže jak už to tak chodí, ne vše jde vždy kromě plánů a Annabeth se ztratí. Než se ale dokážou pořádne zorientovat, tak zjistí, že potíže má i bohyně lovu, Artemis. To už je všem jasné, že se zde děje něco mnohem většího, než se na první pohled zdálo.

Kolem a kolem
Už v téhle knize můžeme naprosto poznat, že Percy od dob první knížky rozhodně vyrostl. Koneckonců už mu je 14 a Rick dokázal jeho dospívání skutečně dobře zachytit - pořád je to ten samý percy, nad jehož vtípky jsem se neskutečně smála a kterému se ne vždy dařilo dělat věci naprosto správně a nic nepokazit, přesto jsem na něm ale dokázala poznat to, že se změnil. Že trochu vyrostl. Že si prošel hodně věcmi.

V této knize se setkáváme s dalšími novými postavami - například Thalií, dcerou Dia, Biancou a Nicem di Angelovými či Zoe Večernicí. A já jsem si je rozhodně oblíbila všechny (teda asi snad až na ty nové záporáky), ačkoliv někteří měli své lepší i horší stránky.

Bohyně má potíže
I tentokrát si mě příběh Percyho jen držel a rozhodně mě nehodlal pustit, tentokrát ještě víc než předtím. Naši hrdinové se opět musí vypořádat s pořádně zapeklitými situacemi, mnohdy ještě těžšími, než jak tomu bylo v předchozích dvou knihách, a že je to teda pořádná jízda. Rozhodně jsem si třetí díl užívala zatím nejvíc - bylo v něm pořádné akce, Percy mě opět dokázal neskutečně rozesmát, kniha mě i místy dokázala značně překvapit, většinově (ne úplně, ale přece) vymizely i ty dětské prvky, které se v předchozích dvou knihách vyskytovaly a já se rozhodně těším, až si budu moci přečíst i další díly, protože nám to opravdu spěje do pořádného finále a já věřím, že s tím, jak Rick porkačoval dosud, tak se v posledních dvou knihách opravdu vyznamená.

Samozřejmě, i tak se v knize vyskytovaly nějaké trošku nudnější části - na celkovém dojmu to ale nezkazilo.

Překlad
Tentokrát mě u překladu pár věcí zarazilo - nejdříve to asi byla změna překladu Lukova meče (dříve Ostouzeč, teď Pomlouvač) původně jsem si myslela, že by to mohlo být zapříčiněno změnou překladatelky - nakonec, jak jsem zjistila, tomu tak nebylo a značně jsem se podivila. Následně mě i mrzelo (a to rozhodně není vina překladatelky), když v češtině nemohl vyniknout 'přehradní' vtip (dam - přehrada, damn - zatracený atd., obojí se vyslovuje stejně). Ale to je jen postřeh. Rick zbožňuje dvojsmysly a občas to holt do češtiny tolik nejde.

Shrnutí a hodnocení
Třetí díl je zatím určitě tím nejlepším ze série, která se stále jen zlepšuje a zlepšuje a já věřím, že tomu tak bude i nadále a opravdu se těším na to, co si na mě autor připraví příště. Třetímu dílu proto nemůžu dát jinak než krásné 4 hvězdičky, protože nic nižšího si rozhodně nezaslouží.

Ráda bych tímto poděkovala nakladatelství Fragment za poskytnutí recenzního výtisku této knihy.

1 komentář: