neděle 10. března 2013

Recenze: The Girl in the Steel Corset

Autorka: Kady Cross
Knižní série: Steampunk Chronicles #1

Čteno v: Angličtině
Hodnocení: ★★★

Anotace:
V roce 1897 v Anglií nemá Finley Jayne nikoho... až na tu "věc" uvnitř ní. Když se mladý pán pokusí Finley zneužít, tak proti němu bojuje. A vyhraje. Ale žádná "normální" viktoriánská dívka v sobě nemá temnou stránku, díky které je jediným úderem schopná poslat k zemi dospělého muže.
Pouze Griffin King v ní vidí magickou temnotu, která značí, že je zvláštní, že je jednou z "nich". Osiřelý vévoda ji vezme z ulic a nechá ji bydlet ve svém domě, navzdory přání jeho bandy ousiderů: Emily, která má své vlastní zvláštní schopnosti a neopětovanou lásku k Samovi, který je zčásti robot; a Jaspera, amerického kovboje se záhadným tajemstvím.
Griffin vyšetřuje kriminálníka, který si říká Mechanik, géniuse, který stojí za několika nedávnými zločiny způsobenými roboty. Finley si myslí, že jim může pomoct - a konečně tak být součástí něčeho, konečně může zapadnout.
Ale Mechanik chce od sebe Griffovy zbloudilé společníky rozdělit a netrvá dlouho, než o sobě začnou všichni pochybovat. Alespoň Finley ví, na čí je straně - i když se zdá, že jí to nikdo nevěří.

Recenze může obsahovat spoilery.
Život Finley Jayne nebyl nikdy tak úplně normální - již od narození v ní přebývá temná část jí samotné, která jí evidentně také propůjčuje sílu, kterou by žádná viktoriánská dívka jejího věku neměla mít. A když zraní jednoho z pánů v domácnosti, ve které pracuje, poté, co ji napadne, tak se obává, že tentokrát překročila tu pomyslnou hranici. Jenže ve stejnou dobu narazí na vévodu Griffina Kinga, který je ochotný jí poskytnou útočiště navzdory tomu, že je mu jasné, že není jen tak obyčejná dívka. Jenže Finley pomalu zjišťuje, že ani Griffin a jeho parta nejsou tak úplně obyčejní.

Nemůžu říct, že bych si Finley nějak extra oblíbila - jednu chvíli jsem nad jejím chováním jen protáčela oči a další mi nepřipadala zase tolik špatná. Co mi ale rozhodně vadilo byl její vztah s dvěma muži v knize - nejdříve Griffinem Kingem - ačkoliv se mi spolu celkem líbili a Griff je rozhodně moje volba, tak mi jejich vztah přece jen připadal poněkud nucený, jak kdyby autorka mermomocí potřebovala sexy vévodu, kterému se bude Finley líbil.

A ještě horší mi to připadalo s Jackem Dandym - jestli jste teď hádali, že to bude bad boy knihy, tak 10 bodů jakékoliv Bradavické koleji, se kterou se asociujete, protože máte pravdu. Typický milostný trojúhelník s hodným klukem a tím špatným, který ale hlavní postavu tak neuvěřitelně přitahuje. Teda, neberte mě špatně, já jsem většinou spíše pro ty bad boye, protože ti hodní jsou často vylíčeni jako... no, až moc hodní. Jenže v téhle knize autorka obě postavy vylíčila tak, že se mi Jack vůbec nezamlouval.

A, jak už jsem psala, jejich vztah mi připadal až neuvěřitelně nucený a vlastně jsem ani moc neviděla důvod k tomu, aby se kolem ní Dandy pořád motal. Teda, kromě toho, že se to autorce, co se milostného trojúhelníku týče, hodilo do krámu. A co se Emily a Sama týče... Sam se často choval naprosto idiotsky a já měla skoro neustále chuť mu jednu vlepit. Ale Emily jsem měla ráda, ačkoliv opravdu štědře ignoruji ten fakt, že jí je kolik, 16? A evidentně už je specialistkou v jakémkoliv oboru, který vás napadne. Jistě, je chytrá, ale vážně?

I celkový děj knihy mi místy přišel... no, ne zrovna skvělý. Záporák, co si říká Mechanik? To jako vážně? Nehledě na to, že jeho identita mi byla jasná od první chvíle, co se objevil na scéně. Na knize byly zajímavé možná tak organity - částice, které vás můžou vyléčit (a vypadá to, že vás i trochu pozměnit). Svým způsobem mi to připomínalo nanity z Hvězdné brány: Atlantidy, i tak byl děj, který se jich týkal, celkem zajímavý. To ale neznamená, že by snad byl nějak nepředvídatelný, právě naopak.

Nemůžu o knize říct, že bych ji považovala za nějak extra špatnou - druhý díl si nejspíš přečtu, i když trošku váhám. Jenže taky to nebylo nic, co by mě nějak extra dostalo a místy jsem se dokonce musela i trochu nutit, abych knihu dál četla. Vývoj děje nebyl nijak rychlý a často se tam vyskytovaly nějaké věci či situace, které byly zaprvné směšné, a za druhé se mi při nich zdálo, že se postavy chovají celkem iracionálně. Celkově se podle mě prostě jedná o značně průměrnou knihu.

3 komentáře:

  1. Povedená recenze :). Popravdě mě to moc nezaujalo a tvá recenze mě utvrdila, že toto není to pravé ořechové

    OdpovědětVymazat
  2. No podľa tvojej recenzie sa mi knižka vôbec nepozdáva, ale musí sa uznať, že tá obálka je krásna :)

    OdpovědětVymazat
  3. Ta obálka vypadá krásně!! Škoda, že děj nevypadá tak dobře :/

    OdpovědětVymazat