středa 24. dubna 2013

RC Recenze: Jonas

Autorka: Eden Maguire
Knižní série: Krásní mrtví #1

Nakladatelství: Fragment
Počet stran: 274
Překlad: Edita Drozdová

Česká anotace:
Nejsou živí. Nejsou mrtví. Něco mezi tím.
V průběhu jednoho roku zemřou za podivných okolností čtyři mladí, krásní lidé, studenti ellertonské střední školy. Jonas, Arizona, Summer a - Phoenix.
Ta poslední smrt zasáhne Darinu nejvíc. Byl to její kluk, její veliká, největší láska…
Je její setkání s Krásnými mrtvými skutečné? Co znamenají ta andělská křídla, která vidí, slyší a která nakonec sama dostává?
Jonas zemřel jako první, zabil se na motorce. Ale je tolik nezodpovězených otázek…
Odhalí Darina včas temná tajemství, aby tak vykoupila duše Krásných mrtvých?



Trochu o autorce
Eden Maguire promovala na Birminghamské univerzitě s titulem PhD z anglické literatury a teď žije v Yorkshire Dale se svými dvěma dcerami, svým koněm, Merlinem a psem a kočkou. Ráda cestuje a navštěvuje různá města od New Yorku až po Nairobi, kde ji najdete v kostelech a chrámech, galeriích a parcích se sochami, občas i na nákupech na páté avenue a Champs Elysees. Mezi její další koníčky patří chození do kina a divadl, historie umění a taky malování.

Stručný děj
Darinin život se před pár týdny obrátil naruby, když zemřel její milovaný přítel Phoenix. Neví, co by se sebou teď měla dělat a její rodinná situace tomu ani za mák nepomáhá - její máma žije s mužem, kterého ona nemá ráda a navíc si s ní ani pořádně nerozumí.
Potom se ale jednoho dne vydá na osamělou chatu, protože se jí zdá, že tam něco slyší - a spatří svého Phoenixe. Jenže ne mrtvého, jak by měl být, nýbrž, jak se zdá, až moc živého. A nejen jeho. Dokonce i Jonase, Arizonu a Summer - další tři teenagery, kteří v uplynulém roku v jejich městě zemřeli. Darina se posléze dozvídá, že si říkají Krásní mrtví - a vrátili se, aby odhalili tajemství jejich smrti. A Darina jim k tomu musí pomoc - protože pokud ani jeden z nich do roka nezjistí okolnosti své smrti, tak zde zůstanou trčet navždy.

Kolem a kolem
Opravdu dlouho už jsem nečetla nějakou knihu, kde by mě hlavní postava opravdu neskutečně štvala. Ale Krásným mrtvým se podařilo mé 'vítězné tažení' přerušit - protože Darina? No to je kapitola sama o sobě. Musím říct, že bych si bez ní tu knihu možná užívala o něco víc. Její neustálé fňukání a naříkání nad Phoenixem je jen špičkou ledovce. Nezapomeňme totiž na to, že ti dva spolu před jeho smrtí ani tak dlouho nechodili - ale na tom Darině absolutně nezáleží, protože Phoenix je prostě její jediná pravá láska (!!) a nezapomíná nám to každé dvě stránky připomínat. Protože ne abychom náhodou zapomněli, že je to Darina + Phoenix forever. I o její inteligenci jsem místy značně pochybovala - jistě, jen konfrontuj kluka, o kterém víš, že je nebezpečný, aniž by sis s sebou vzala nějakou zálohu. Bravo. Kdyby alespoň uměla sebeobranu, tak nic neříkám.

Musím říct, že tam kromě Dariny a Phoenixe ostatní postavy zas tolik zmíněné nebyly - snad jen Jonas, a to jen kvůli tomu, že se jedná o jeho cestu k 'vykoupení', nebo jak bych to nazvala. Ale ani ten si mě, ačkoliv nebyl zrovna špatný, nedokázal nějak extra získat. Je to prostě jedna z těch knih, kde mi k srdci nepřirostla snad žádná postava.

Krásní zamilovaní
Co mi na téhle knize vadilo asi tak nejvíc bylo to, že je postavám možná tak kolem šestnácti-sedmnácti, ale to jim nebrání v tom, aby byla jejich láska tak nadpozemská. A to nemluvím jen o Darině s Phoenixem, nýbrž i o Jonasovi a jeho přítelkyni - já neříkám, mnoho lidí si už v mládí najde někoho, se kterým vydrží i po hodně dalších let života - ale myslím, že kdyby nebyl snad každý vztah v téhle knize vyzobrazen takhle, tak by to příběhu taky určitě prospělo.

Ani ta 'detektivní' linka ohledně toho, co se stalo, když se Jonas vyborual na motorce, zas tolik zajímavá nebyla - dokonce i Darina ji jakžtakž vyřešila někde v polovině knihy, žádné překvapivé odhalení se tudíž nekonalo a já absolutně netušila, co tam ten zbytek pořád ještě řeší a kniha mě bavila čím dál míň.

Překlad
Pokud jsem měla s knihou nějaké problémy, tak to určitě nebylo kvůli překladu, který se mi rozhodně zapomlouval a já se nemusela nad ničím pozastavovat.

Shrnutí a hodnocení
Tahle kniha měla pro mě především zápory - samozřejmě se na ní ale najdou i nějaké ty klady - například to nebyla jedna z těch knih, kterou bych mermomocí nedokázala číst dál, řekla bych, že se i skrz Darinu četla celkem lehce. Víc než 3 hvězdičky si u mě ale i tak nezaslouží. Určitě bych ji ale doporučila těm, kteří mají chuť na nějaké lehčí čtení, při kterém si snad nad ničím ani nemusí namáhat hlavu - a určitě taky těm romantikům, protože i ta romance je celkem velkou náplní knihy.


Ráda bych tímto poděkovala nakladatelství Fragment za poskytnutí recenzního výtisku této knihy.

3 komentáře:

  1. Mne sa táto séria moc páčila. Má to skvelý nápad a číta sa to veľmi ľahko a rýchlo. S odstupom času si uvedomujem, že to nebolo dokonalé, ale aj tak sa mi to páčilo 8)

    OdpovědětVymazat
  2. Série je moc fajn :) První díl je hodně "rozjížděcí" :D

    OdpovědětVymazat
  3. Další díly se mi líbily víc..

    OdpovědětVymazat