čtvrtek 13. září 2012

Recenze: Unravelling

Autorka: Elizabeth Norris
Knižní série: Unravelling #1

Čteno v: Angličtině
Hodnocení: ★★★

Anotace:
Když opouští pláž, tak je 17i letá Janelle Tennerová sražena autem.
A zabita.
A potom se nad ní naklání Ben Michaels, místní hulič. A i když to není možné, tak ví, že ji Ben nějak přivedl zpátky k životu...
Janellin otec, který je zvláštním agentem FBI, začne mezitím pracovat na případu, který se zdá být podivně spojen s Benem. Když se prohrabuje v jeho složkách, tak Janelle najde tajemný přístroj - takový, který, jak se zdá, odpočítává do něčeho, co se stane za 23 dní a 10 hodin.
To něco? Klidně by to mohl být konec světa. A jestli to chce Janelle zastavit, tak bude muset odhalit Benova tajemství - a přitom se do něho nezamilovat...

Recenze může obsahovat spoilery.
Sedmnáctiletá Janelle Tennerová to nemá v životě zas tak lehké - její matka je bipolární a její otec pracuje jako zvláštní agent u FBI, kvůli čemuž byla výchova jejího mladšího bratra prakticky v jejích rukách. I tak by si ale nemohla zrovna stěžovat - jenže potom do ní narazí auto, které se objevilo jen tak odnikud a Janelle ví, že umírá. Nebo spíš že umřela. Jenže potom se zase probudí a spatří nad sebou Bena Michaelse, kluka, se kterým až doposud neprohodila jediné slovo. Jak kdyby toho nebylo málo, tak někdo nastražil bombu, která má vybuchnout za 23 dní a je možné, že může zničit celý svět. A FBI si s tím neví rady.

Ze začátku jsem byla opravdu nadšená do toho si knihu přečíst. Jenže... jak jsem četla, tak nadšení postupně opadalo. Nedokázala jsem si pomoct. Snad mi moc nesedl styl psaní, možná mi dialogy místy přišly divné, nejspíš s tím měla co dočinění i hlavní hrdinka (Ne, Janelle, opravdu nemusíš ještě jednou zdůrazňovat, že nejsi jako ostatní holky, já to chápu), každopádně nebyl můj první dojem z knihy nijak úžasný. Neměla jsem moc chuť číst si dál, skoro nic mě k tomu netáhlo.

Teď by asi měla přijít ta část, kdy řeknu, že se to najednou rozjelo a byla to úplná bomba, že? Ale bohužel. Ačkoliv ano, kniha se mi potom líbila o něco víc a konec jsem si i užila, pořád jsem po přečtení měla takový pocit zklamání, který se netýkal toho konce spíše jako většiny knihy, než se děj pořádně rozjel. Možná jsem od knihy očekávala příliš moc, možná tomu prostě něco (nebo spíš o trochu víc věcí) chybělo.

A to ještě ani nemluvím o Janellině vztahu s Benem. Znáte takový ten pocit v knížkách, když si prostě čtete a najednou zjistíte, že ty dva prostě chcete spolu a že spolu být musí, i kdyby ten konec světa opravdu nastal? Já ho znám. Ale při téhle knize se vůbec nedostavil. Celkově jsem si jejich scény neužívala tak, jak bych nejspíš měla a ani Ben si mě tolik nezískal. Celkově jsem jejich příběh považovala za poněkud směšným. Ben po Janelle pokukuje už kdoví kolik let a ona si ho za tu dobu ani jednou nevšimne, najednou jí zachrání život a ona je z něho celá paf. Celou knihu jsem hledala nějakou pomyslnou brzdu, abych ten rychlý vývoj událostí mezi těma dvouma zastavila. Nehledě na to, že se kniha odehrává v rozmezí 23 dnů a oni k sobě stihnou zahořet nehynoucí láskou. Fuj.

Přece jen jsem ale dala 4 hvězdičky a asi je načase říct proč. Ano, ze začátku to šlo opravdu pomalu, Janelle byla místy neuvěřitelně otravná a bylo mi šumafuk, jak to bude mezi ní a Benem. Ale přece jen se mi opravdu líbila celá ta linie točící se kolem té tajemné bomby a i příběh (jejich lásku vyjímaje) celkově. Když se kniha pořádně rozjela, tak tehdy už jsem dokázala hltat stránku za stránkou a jen jsem čekala, jak to dopadne. Taky se mi líbilo, jak to Elizabeth ukončila. Kniha pro mě byla ze začátku mírné zklamání a  nejsou to ty nejsilnější 4 hvězdičky pod sluncem, ale i tak se jedná o dobrý kousek.

Musím ale dodat, že jakmile jsem se dozvěděla, že bude i druhý díl, tak jsem se musela ujistit, že vidím správně. Absolutně jsem si nedokázala představit, o čem ta kniha snad bude. Podle anotace na goodreads to ale vypadá celkem zajímavě, tak uvidíme. 

4 komentáře:

  1. Coby astmatik nejsem na huliče, takže hlavní hrdina téhle knihy by mi nejspíš přiblblý úsměv nevyčaroval, i kdyby zpíval jako Bůh a odrážel se ušima :D Téma každopádně vůbec nezní špatně, takže možná nasadím plynovou masku a pustím se do čtení :) :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :D pobavilas :D
      Každopádně, třeba ti učaruje, ono to není zas tak horký. :D A knížku si rozhodně přečti, mimo Bena byla ta dějová linie opravdu dobrá. :)

      Vymazat
  2. obálka vyzerá zaujímavo 8) ale v poslednom čase všetky obálky vyzerajú dobre 8D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jo, no. Mně se upřímně ještě víc líbí obálka k hardbacku, ale nebyly peníze a já tu vždycky dávám obálku, kterou mám. :D No a vypadají, no. Ale zase když nezkusíš, tak nevíš, že. :D

      Vymazat