pátek 26. října 2012

Rc Recenze: Hněv bohů

Autor: Rick Riordan
Knižní série: Kronika Cartera Kanea #2

Nakladatelství: Fragment
Počet stran: 352
Překlad: Dana Chodilová

Česká anotace:
Život Cartera Kanea a jeho sestry Sadie se převrátil naruby. Odhalili totiž tajemství své rodiny.
Sourozencům Kaneovým koluje v žilách krev pradávných faraonů. Mimo to zdědili talent starých egyptských mágů. Paráda? Kdepak! Všechna ta zaklínadla, která se teprve učí ovládat, sotva stačí na to, aby se ubránili zákeřným protivníkům, nestvůrám, nebezpečným mágům a rozzlobeným egyptským bohům… Navíc se v kouzelné říši duatu pomalu probírá k životu ten nejhrozivější soupeř: had Apop, který chce nastolit věčnou vládu chaosu. Carter a Sadie musí najít tři části kouzelného svitku, který probudí boha slunce Rea, a objevit, kde se starý bůh vlastně ukrývá. Na záchranu světa zbývá jenom několik dní a čas se už začal odpočítávat…


Stručný děj
Poté, co sourozenci Kaneovi porazili zlého boha Sutecha a vzdali se bohů, které hostili, už uběhlo pár týdnů. Teď v Amosově domě v Brooklynu cvičí mágy, kteří se, stejně jako oni, rozhodli vydat na stezku bohů, proti které Dům života stále zbrojí a zavrhuje ji. Jenže Sadie s Carterem vědí, že je čeká mnohem větší boj než ten se Sutechem - a že spojení s bohy je jejich jedinou nadějí. A stejně tak nalezení slunečního boha Rea, po kterém už nebylo pár tisíciletí ani vidu ani slechu. A Carter se navíc stále snaží najít Ziu, o které se ukázalo, že byla vešebt a že pravá Zia je někde uvězněná. Oba se tedy opět jednou musí vydat na nebezpečnou výpravu...

Kolem a kolem
Rozhodně musím Ricka pochválit, že si s oběma postavami - s Carterem i Sadie - rozhodně uměl poradit. I kdybych knihu četla tak, že bych nevěděla, kdo kapitolu vypráví (rozpoznání podle mužské a ženské osoby vynechme), tak bych to poznala už jen podle stylu psaní, což je vždy jen dobře. A stejně jako v minulé knize jsem měla ráda oba dva - a ačkoliv si byli místy opravdu rozdílní, tak jsem u obou dokázala pochopit, proč co dělají.

V téhle knize se taky setkáváme s novými postavami, složenými především z nových učedníků Cartera a Sadie, ale i trpasličím bohem Besem, kterého jsem si opravdu oblíbila. Také se setkáváme s učedníkem Waltem, jehož příběh je rozhodně větší, než by se mohlo zdát a musím říct, že se rozhodně jedná o zajímavou postavu, jehož dějová linka mě zajímá. Taky musím říct, že zbožňuju Anupa. Radši by v té třetí knize měl být mnohem častěji.

Oproti Apopovi byl Sutech slabý odvar
Pro mě není žádných pochyb, že se Rick Riordan řadí mezi mé nejoblíbenější autory - a touhle knihou svou pozici jen utvrdil. Opět jsme se dočkali hodně báječné akce, skvělých zvratů a úžasných postav, kterým budete fandit až do konce. Jediné, co musím Rickovi opravdu vytknout je to, že Hněv bohů byl o něco kratší než Rudá pyramida. Vzhledem k věcem, které se v knize odehrály, by to člověk sice neřekl, protože mě kniha vtáhla do děje a nepustila mě, až dokud jsem ji nedočetla, knihu jsem měla za sebou ale opravdu rychle a už se rozhodně nemůžu dočkat třetího, posledního dílu, který u nás snad vyjde co nejdřív.

Překlad
Český překlad byl rozhodně vynikající - jak už jsem psala, okamžitě bych dokázala poznat, co vypráví Carter a co Sadie a i v českém překladu byly rozdíly v mluvě mezi těmi dvěmi značně znát.

Shrnutí a hodnocení
Jestli existuje nějaký spisovatel, se kterým bych se chtěla opravdu setkat, tak je to rozhodně Rick. V Hvěnu bodů opět dokazuje, že je skvělý spisovatel a já jsem ráda, že jsem díky němu byla schopná poznat i egyptskou mytologií. Že jsem si dříve myslela, že je nezajímavá? Tak to jsem se pletla. Knize nemůžu dát jinak než 5 hvězdiček a těšit na finální díl.

Ráda bych tímto poděkovala nakladatelství Fragment za poskytnutí recenzního výtisku této knihy.

6 komentářů:

  1. Pěkná recenze. Já už dvakrát rozečítala Percyho Jacksona, ale vždycky mě to nějak přestalo bavit. Ale chci se k němu vrátit. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A první díl? Jestli jo, tak to určitě zkus znova. On ten první díl je takový slabší, ale potom už je to jen a jen lepší. :)

      Vymazat
  2. Já zatím přečetla první díl Percyho Jacksona :D. Jo jsem malinko pozadu :DD.. Ale hned jak Percyho dočtu pustím se do těchto knih! :)

    OdpovědětVymazat
  3. Krásně jsi mě navnadila na druhý díl, který tu na mě čeká. Ale tlačí mě jiné knihy, tak doufám, že se k Hněvu bohů dostanu brzo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To znám, no. Já se ke knize naštěstí dostala i rychle, protože těch recenzáků tolik nemívám, že jo. Ale u těch, co si kupuju, už je to složitější. :D

      Vymazat
  4. Percyho jsem přečetla už asi patnáctkrát. Podle mě je každý díl lepší než ten předchozí. Bohové Olympu se mi líbili taky. Zvlášť znamení Athény. Hádův chrám je trochu přehnaný. To, že se Nicovi libí Percy je dost překvapivé. Mě osobně se to moc nelíbí. A to, že Annabeth a Percy spadli do Tartaru? Zajímavé, ale to, že tam potkali Nox je divné, jelikož jsou v Tartarovi(živoucí bytosti)?

    OdpovědětVymazat