pondělí 15. října 2012

RC Recenze: Tajemství upírů

Autorka: L.J. Smith
Knižní série: Říše Temnot #1

Nakladatelství: Fragment
Počet stran: 240
Překlad: Milena Hordinová

Česká anotace:
Šestnáctileté Poppy zbývá pár týdnů života. Trpí rakovinou slinivky a není šance na vyléčení. Její dlouholetý přítel James jí nabídne řešení. Tím však poruší přísné zákony Říše temnot a teď ho čeká trest za vyzrazení tajemství a za lásku k člověku. Bude mít Poppy dostatek odvahy, aby se dobrovolně stala upírem? Podaří se jim společně uniknout před nejhorším trestem?



Trochu o autorce
L.J. Smith žije v Kalifornií a má kočku a hodně knih. Nejvíce nápadů na knihy ji napadá, když spí. Kromě 'cyklu' Říše Temnot napsala i série Temné vize, Upíří deníky nebo Tajný kruh, které u nás všechny vycházejí a z čehož byly Upíří deníky a Tajný kruh převedeny i na televizní obrazovky jako seriály.

Stručný děj
Poppyin život byl vždy normální - až na to, že se její vlastní otec nikdy moc neukazoval a její kamarád James, do kterého je beznadějně zakoukaná, její náklonnost evidentně neopětoval, by si rozhodně neměla moc na co stěžovat. Teda, až na ty podivné bolesti břicha. Poppy nad tím jen mávne rukou - přece to nic není - jenže poté, co z jedné bolesti zkolabuje, ji její máma odveze do nemocnice a ukáže se, že Poppy trpí rakovinou slinivky - a šance na vyléčení je prakticky nulová.

Jenže potom se jí naskytne nová šance, když jí její kamarád James odhalí, že je lamie a má tu schopnost ji úplně zdravit - a co víc, udělat ji nesmrtelnou. Jenže Říše temnot, kam James patří, má svá pravidla. A zdá se, že James ty hlavní dvě už porušil...

Kolem a kolem
Na Poppy jsem si neutvořila nějaký ten konkrétní názor - rozhodně ji ale člověk dokázal pochopit co se její nemoci týče. Přišlo mi, že reaguje celkem přirozeně (i když, já opravdu moc soudit nemůžu) a v celkovém chování mě nijak neiritovala, i když je taky pravda, že zas takovou šanci ji poznat jsem neměla. James byl typickým příkladem kluka z 'druhé strany', který s názory té strany zrovna nesouhlasí. Sice je to pro ten příběh jaksi zásadní, i tak mi ale připadala jeho postava hodně neoriginální. Naopak jsem dokázala pochopit Poppyina bratra Philla a i to, proč na něco reagoval tak, jak reagoval. Svým způsobem mi ale všechny postavy přišly takové, jak to říct... naivní?

Říši temnot je lepší se vyhnout
Já nemám zas takový problém s krátkými knihami - už jen autorčiny Temné vize jsou důkazem toho, že i přes to, že je kniha krátká, si ji dokážu užít. Ale tam, kde bych Temné vize vyzdvihla, bych Říši temnot naopak 'potopila'. Nejvíc ze všeho mi vadily naprosto jednoduché věty, úplně jednoduchý styl psaní. Třeba takové Temné vize se mi zdály více propracovanější, ale tohle mi připadá moc ploché. Taky musím knize vyčíst, že první polovinu se prakticky jednalo o to, že Poppy zjišťuje, že má rakovinu a vypořádá se s tím a všechno ostatní se odehrálo v jejím zbytku. A vzhledem k tomu, že už tak kniha nebyla zrovna dlouhá...

Na druhou stranu mě ale zaujala Říše temnot jako taková a rozhodně bych se o ní ráda dozvěděla víc - přece jen se nám toho o ní tento díl moc nedostalo.

Překlad
Překlad se mi líbil a rozhodně jsem se nemusela nad ničím pozastavovat - kvůli jednoduchému stylu psaní LJ Smith ale bohužel nemůžu říct, že by se mi kniha četla zrovna úžasně.

Shrnutí a hodnocení
Celkově nemůžu říct, že by se snad jednalo o úplně špatnou knihu. Snad jsem ale očekávala něco trochu jiného a konec pro mě taky byl menším zklamáním. Nakonec tedy dávám knize takové ty průměrné 3 hvězdičky. Knihu můžu určitě doporučit fanouškům upírů, protože je to opět jednou něco jiného, co může zaujmout a určitě i těm, kterým jednodušší styl psaní nevadí, či ho dokonce preferují. Já osobně si určitě někdy přečtu i další díly - přece jen si myslím, že má série potenciál.

Ráda bych tímto poděkovala nakladatelství Fragment za poskytnutí recenzního výtisku této knihy.

2 komentáře:

  1. Mne sa zase Temné vízie zdali málo prepracované 8D Tak teda neviem, ako by som reagovala na túto knihu 8D ale určite by som si ju v budúcnosti chcela prečítať, tematika je celkom dobrá 8)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak ony ani Temné vize samozřejmě nejsou zrovna extra propracovaná kniha - ale právě vedle Říše temnot bych ji určitě propracovanou nazvala. :D A myslím, že by tě třeba zaujmout mohla. Navíc je to první díl a ty občas bývají slabší než zbytek série. :)

      Vymazat