neděle 21. října 2012

Recenze: Trápení

Autorka: Richelle Mead
Knižní série: Sukuba #1

Čteno v: Češtině
Hodnocení: ★★★☆☆
Česká anotace:
Sukuba je nadpřirozená bytost, která smí po libosti měnit podobu a jediným jejím úkolem je svádět. Zní to tak lákavě! Dívka může být, kým chce, její šatník je nevyčerpatelný a smrtelní muži by udělali cokoli pro její pouhý dotek. No, vlastně za to platí svou duší, ale proč zacházet do přílišných podrobností?
Avšak život Georginy Kincaidové, sukuby ze Seattlu, není ani zdaleka tak exotický. Pracuje v knihkupectví a její šéf je poměrně nesnesitelný uťáplý chlap. Nesmrtelní přátelé si z ní nepřestávají dělat legraci kvůli jedné její dávné proměně. A nejhorší ze všeho je to, že si nemůže vyjít na rande, aniž by z dotyčného muže nevysála život. Ona by přitom dala všechno na světě za to, kdyby se směla dotknout slavného a neodolatelně krásného spisovatele Setha Mortensena!
Snění o Sethovi však bude muset počkat, protože ve světě nadpřirozených bytostí se začíná dít cosi podivného… a velmi nebezpečného. Georgina se proti vlastní vůli stává aktérkou souboje mezi dobrem a zlem…



Recenze může obsahovat spoilery.
Upřímně, tuhle knihu od Richelle Mead o sukubě Georgině jsem neměla nijak valnou chuť si přečíst, natož pak koupit - přece jen neměla takové skvělé hodnocení jako VA a všichni víme, že i když se autorovi/ce daří jedna série, tak jiná taková skvělá už být nemusí. Jenže naštěstí jsem si knihu díky kamarádce ani kupovat nemusela a dokonce s radostí jsem si ji radši půjčila - a myslím,ž e jsem udělala jen dobře.

Georgina Kincaidová je sukubou opravdu dlouho. Ačkoliv ale může mít, koho chce, tak se svým životem není zrovna spokojená - nepřipadá jí zrovna správné vysávat lidem jejich životní sílu a dělá to prakticky jen proto, aby přežila - jako již zmíněná sukuba bez ní totiž nemůže přežít. Jenže její život se hned stane zajímavějším, co do města přijede její oblíbený spisovatel Seth Mortensen a ještě k tomu někdo začne vraždit nesmrtelné...

Hned první kámen úrazu pro mě byla již zmíněná hlavní hrdinka, Georgina. Neustále si stěžovala, jak nechce lidem vysávat jejich životní sílu a jak to podle ní není správné a jak se krmí, jen když je to opravdu nutné a blablablabla a blabla a bla a promiňte, já si chvíli zdřímla, jaký je rok? A i celkově mi rozhodně neseděla, nedokázala jsem ji pochopit, proč dělá to, co dělá, často jsem nad jejím chováním jen obracela oči - a ten její důvod, proč se stala sukubou? Páni, holka, tys vedla tak těžkej život. V jiných slovech - připadalo mi to naprosto na hlavu.

Abych ale zamířila do trochu pozitivnějších končin, přece jen jsem téhle knize dala hvězdičky tři a ne dvě - tak to určitě zachraňoval Richellin styl psaní. I když jsem Georginu nesnášela, tak byl okolní děj přece jen dobrý a kniha mě místy i nutila číst dál, protože Richelle má opravdu návykový styl psaní - pravda, knihu to pro mě ani nezachránilo, ale přece jen něco.

Co mi ale na Richelliných knihách vždy tak trochu vadí - a to ať už se jedná o dobrou knihu jako jsou VA, nebo zrovna o Sukubu - tak je to to, že jsou předvídatelné, alespoň teda co se těch hlavních záporáků týče - jsem si jistá, že alespoň jednoho z nich snad všichni, co Sukubu četli, dokázali uhádnout. A tohle se v jejích knihách vyskytuje vždy, pro mě toho záporáka prostě není Richelle schopná dost dobře skrýt. Ve VA i Pokrevních poutech to zachraňoval všeobecně úžasný děj, dobré hlavní hrdinky - ale v Sukubě to opravdu nemělo co zachránit.

Celkově můžu o Sukubě říct tohle - nejedná se o úplně hroznou knihu. Taky ale rozhodně ne o nejlepší. I se sexuálními scénami se mi zdálo, jakoby se Richelle mermomocí snažila dokázat, že ano, tohle je adult kniha a neříkám, že jich bylo nějak hodně, nebo že bych se snad těch scén štítila, to ne - jenom opravdu nebylo nutné je všude dávat. Vždyť adult knihy nejsou jen úplně o tom - což dokazuje i Jennifer Estep se svou sérií Elemental Assassin. Na druhou stranu mi zbytek knihy připadal celkem dobrý a určitě si plánuju přečíst i alespoň ten další díl. Zatím mě tahle Richellina série ale rozhodně nenadchla.

4 komentáře:

  1. Mně celkový příběh o sukubě moc neseděl. Ani nevím proč tomu tak bylo. Každopádně s tebou souhlasím s tím dějem, že je předvídatelný... Prostě mi tato knižka moc nesedla. Pěkná recenze! :)

    OdpovědětVymazat
  2. Mně se zase celá sukubí série (tedy, první tři a půl dílu, dál jsem se zatím nedostala) líbila moc, zato vychvalovaná VA mě celkem zklamala. Asi jsem na VA moc poněkud vyspělá... :/
    Jinak, ty postelové scénky mi docela i sedly (:
    Sukuba byla první série od RM, ke které jsem se dostala a byla jsem od prvního dílu nadšená... a VA se mi od prvního dílu nijak zvlášť nelíbí :/

    OdpovědětVymazat
  3. JuliaR: U mě to právě trochu zachraňoval ten styl psaní, no. U jiné autorky bych knihu asi roznesla na kopytech úplně. :D
    Annie: Tak třeba i moje kamarádka má Sukubu radši jak VA, takže rozhodně nejsi jediná. :) Mně osobně se třeba často nelíbí některé knihy, které ostatní zbožňují (viz Nebezpečná láska nebo Sweet Evil, jehož recenzi bych taky měla napsat už :D), takže tě chápu. :) On každý má jiný vkus, že jo.

    OdpovědětVymazat
  4. Mně se taky Sukuba hodně líbí, ale s VA ji zatím srovnat nemůžu, protože jsem ještě nečetla ani jeden díl...

    OdpovědětVymazat