sobota 3. listopadu 2012

Recenze: Sweet Evil

Autorka: Wendy Higgins
Knižní série: Sweet Evil #1

Čteno v: Angličtině
Hodnocení: ★★☆☆☆

Anotace:
Podvolte se zakázanému ovoci.
Co kdyby existovali puberťáci, jejichž život by závisel na tom, že jsou někomu špatným příkladem?
Takový je život synů a dcer padlých andělů.
Něžný jižanská dívka Anna se narodila s šestým smyslem vidět a cítit emoce jiných lidí. Je si vědoma svého vnitřního boje, své nevysvětlitelné touze po nebezpečí, ale Anna, dokonalá hodná holčička, vždy měla výhodu své andělské strany, díky které ji temnota nikdy úplně nepohltila. Ale až v 16, když potká přitažlivého Kaidana Rowea, se dozvídá o svémd ěsivém dědictví a její silná vůle je zkoušena. Je to ten typ kluka, před kterým vás táta varuje. Kéž by někdo varoval Annu.
Když je nucena se postavit svému osudu, přijme Anna svou zář, nebo rohy?

Recenze může obsahovat spoilery.
Anna Whittová byla vždy ta nejhodnější holka ze všech nejhodnějších holek - nepije, nekouří a lhát je jí taky neuvěřitelně proti srsti. Jenže potom ji její kamarád Jay dotáhne na koncert a Anna potká Kaidana Rowea - neuvěřitelně sexy Kaidana Rowea. A tohle setkání změní celý její život, když se dozví důvod svých nevysvětlitelných schopností, i co je vlastně zač.

K téhle knize jsem přistupovala trochu obezřetněji. Na jednu stranu člověk viděl pozitivní recenze, na tu druhou jen negativní. Kniha vypadala celkem zajímavě, tak jsem si řekla, že si utvořím vlastní názor a knihu si koupila. A hned po přečtení jsem ji zase prodala. Protože já se rozhodně řadím do druhé jmenované skupiny.

Abych začala hlavní hrdinkou Annou, tak tu jsem si značně neoblíbila už na začátku - ne že by bylo něco špatného na tom, že nekouří, nepije a celkově je to taková hodná holčička - v tomhle ohledu jsem se s ní i trochu sžít dokázala (až na tu část s hodnou holčičkou :D). Ale hned první kámen úrazu přišel v knize, když Anna snad poprvé v životě zalhala. A to, prosím, schválně (no představte si to!), i předmět jejího lhaní mi připadal neuvěřitelně směšný. A právě od té doby to s knihou šlo z kopce. Anna mě neuvěřitelně iritovala, často jsem si říkala, jak je možné, aby byl někdo tak strašně hloupý. Evidentně je. I Annina opatrovnice Patty by vysloužila patent na nejhorší matku roku - jasně, navhni, ať jede tvoje dcera s nějakým klukem, kterého sotva zná, na výlet někam do Kalifornie, i když víš, že je to debilní nápad!

Doufala jsem, že na knize najdu alespoň nějaký světlý bod v podobě Kaidana, po kterém snad všichni vzdychají - bohužel. Toho kluka bych leda tak s radostí dotlačila na kurzy zvládání vzteku a ještě mu je zaplatila. Musím říct, že mě často dokáže překvapit, jak nad nějakým hrdinou lidé (převážně holky teda) jen vzdychají a přitom je to jen úplný idiot, který se k té holce chová jako ke kusu hadru a ona si to ani neuvědomuje. A přesně takhle mi připadal Kaidan. Nehledě na to, že je to pověstný bad boy, kterého nedokázala žádná změnit, ale naší drahé Anně se to samozřejmě daří.

Další úraz knihy? Neuvěřitelná předvídatelnost. A když říkám neuvěřitelná předvídatelnost, tak tím myslím skutečně neuvěřitelnou předvídatelnost. Člověk si jen tak tipnul, co se tehdy a tehdy stane a ono hele! I celkový děj mi připadal neuvěřitelně směšný a chování postav jakbysmet. Počínaje již zmíněnou Patty a konče tam někde u Anniného otce a celkem větších spoilerů. Navíc jsem si, vícetkrát než bych byla ráda, prostě jen říkala, co se to tam děje a ptala jsem se sama sebe, jestli to autorka opravdu myslí vážně ("spoiler" - evidentně myslí).

Ani samotným koncem si mě autorka rozhodně nezískala - teda, jestli neměla v plánu to, že se začnu uprostřed hodiny angličtiny smát. To v tom případě ano.

Ke Sweet Evil vám řeknu tohle - jestli vás kniha zaujala, tak byste do toho jít asi měli. Přece jen, hodně lidem se opravdu líbí. Jestli ale máte alespoň trochu podobný vkus jako já, tak knihu, už jen pro dobro svých očí, které budete k protáčení hodně používat, nečtěte.

5 komentářů:

  1. To je zaujímavé, túto knihu si plánujem prečítať, téma je dosť zaujímavá, žeby bolo také zlé prevedenie? 8(
    Škoda, lebo obálka je nádherná 8)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No tak jak už jsem psala, hodně lidem se kniha líbí. Takže jestli jsi třeba na nějakých knihách zpozorovala, že máme rozdílný vkus, tak bych to s ní zkusila. :)

      Vymazat
  2. uff.. mám pocit, že to radšej čítať nebudem, v poslednej dobe mi predvídateľnosť hrozne lezie na nervy :D

    OdpovědětVymazat
  3. Tou recenzí jsi mě fakt rozesmála ale :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak že jsi to ty, tak jestli se chceš pobavit ještě o něco víc, tak si přeči i tu knihu. Fakt dobrý sitcom. Na Přátele to sice nemá, ale to už dneska nic. :D

      Vymazat