pátek 23. srpna 2013

Recenze: Breathe

Autorka: Sarah Crossan
Knižní série: Breathe #1

Čteno v: Angličtině
Hodnocení: ★★★

Anotace:
Již od Přechodu, hry hladina kyslíku prudce spadla a většina lidstva zemřela, jsou přeživší chráněni ve skleněných kupolích plných vyráběného vzduchu. Chráněni... nebo uvězněni? Nebo snad ovládáni? Alina je revolucionářka, která věří, že dokážeme životní prostředí zachránit. Quinn je Premius, která se nikdy nemusí bát o to, že by snad neměl dostatek kyslíku. Jeho nejlepší kamarádka Bea pochází z vrstvy dělníků, a neustále se  bojí o to, aby měla dostatek vzduchu. Když se cesty těchto tří skříží, tak všechno změní.

Recenze může obsahovat spoilery.
Quinn, Bea a Alina žijí ve světě, kde atmosféře skoro úplně došel kyslík a namísto 21% množství je v ovzduší pouhých 9 %. Proto žijí v Kapsuli, kde jim společnost Dech poskytuje vyráběný kyslík. Jenže jejich životy by se nemohly více lišit - Quinn je prémius, který má vzduchu vždy dostatek, kdežto jeho nejlepší kamarádka Bea naopak pracuje za každičký nádech. A Alina věří, že se atmosféra může obnovit, že lidé dokážou dýchat venku, pokud se budou dostatečně snažit. A věří, že je společnost Dech, zaslepená svou mocí, schválně drží uvnitř Kapsule a ovládá jejich přísuny kyslíku. Ale nikdo netuší, že když se ti tři potkají, tak uvedou do chodu mnoho událostí...

Kniha Breathe mě zaujala již od první chvíle, co jsem se o ní dozvěděla - vtipné je, že dostat se k ní mi trvalo tak dlouho, že je na světě už i český překlad (pod názvem Dech). A co musím říct je to, že jsem nečekala, že si knihu užiju tak, jak se nakonec stalo.

Nejvíc se na tom podepsaly postavy - u hodně recenzentů jsem četla, že právě kvůli nim se jim kniha tolik nelíbila, já to ale upřímně nechápu. Quinn mě sice ze začátku dokázal pořádně štvát až jsem s ním chtěla mnohdy zatřást a říct mu, ať se vzpamatuje (opravdu, ten kluk měl na začátku v některých ohledech inteligenci cihly), od poloviny knihy už si to ale značně napravil a já s radostí shledala, že touha ho praštit pánvičkou už je pryč. Ale Beu jsem si oblíbila už od samotného začátku. Říkejte tomu menší vcítění se do její situace nebo to, že se ta holka může zdát jako nějaká křehotinka, ale opak je pravdou, Bea si mě okamžitě získala. Možná nebyla taková 'tvrdá' jako Alina, přece jen byla úžasná.

A s Alinou to nebylo jiné - autorka ji napsala jako tu holku, která láká kluky - ale napsala ji takovým způsobem, že na tom v knize prakticky moc nezáleželo. A Alina možná věděla, že se lidem líbí, ale nijak toho nevyužívala - a co je hlavní, bojuje za to, v co věří, že je správné a hlavně proto jsem si okamžitě oblíbila i ji. Všechny postavy se skvěle doplňovaly, každý byl něčím jiný a to bylo skvělé. Určitě jsem si oblíbila i Doriana, který mi přišel značně zajímavý, Petra mi naopak přišla taková... no, zvláštní. A Jazz mě přímo otravovala. Ale všechny postavy z knihy udělaly neskutečně zajímavý celek a já nad ní seděla a četla si až dlouho do noci, dokud jsem ji konečně nedočetla.

Co musím autorce rozhodně pochválit, je nápad. Přece jen není tato hrozba až zas tak neznámá či nereálná a musím říct, že tuto událost do knihy zpracovala rozhodně báječně. Samozřejmě, určitě tam byly nějaké momenty, kdy mě kniha trochu nudila, ale ty rychle pominuly a já jen nedočkavě čekala, co se stane dál. A můžu dokonce říct, že mě to vyvrcholení v některých ohledech celkem překvapilo.

Pokud máte rádi dystopie nebo celkově young adult, tak neváhejte a chňapněte po téhle knize. Přečtete si ji, protože jestli máte alespoň na 70 % stejný knižní vkus jako já, tak je pořád velká pravděpodobnost, že se vám bude líbit. A rozhodně věnujte pozornost postavám. Protože tam, kde někteří vidí otravnost nebo 'plochost', vidím já sílu a nejrůznější charaktery, které si vás můžou získat. Stejně jako celá tahle kniha, která se pro mě nakonec ukázala mnohem 'návykovější' než jsem původně předpokládala, že by mohla být. Naštěstí se vydání druhého dílu v angličtině už blíží, tak doufám, že první díl nenasadil laťku moc vysoko.

2 komentáře: