neděle 25. března 2012

Posuď knihu podle obalu #5

 Týdenní meme z dílny Syki.
Cílem je každou neděli zveřejnit jednu knihu a ohodnotit její obálku.


Název knihy: Shadow and Bone
Autorka: Leigh Bardugo

Anotace:
Obklopen nepřáteli, kdysi velký národ Ravků byl rozdělen na dvě části Stinným závojem, skoro neproniknutelnou temnotou, ve které žijí příšery hodující si na lidském mase. Teď jeho osud nejspíš leží na bedrech jednoho uprchlíka.
Alina Starková nikdy nebyla v ničem dobrá. Ale když je její skupina u Závoje napadena a její nejlepší přítel smrtelně zraněn, Alina v sobě odhalí spící sílu, která mu zachrání život - sílu, která může být klíčem k osvobození její válkou zpustošené země. Odloučená ode všeho, co zná, je Alina okamžitě zavedena na královský dvůr, aby byla vycvičena jako členka Grishy, magické elity, kterou vede tajemný Darkling.
Ale v tomhle bohatém světě není nic takové, jak se zdá. Visí nad nimi temnota a osud celého království závisí na její nespoutané síle, Alina bude muset odhalit tajemství Grishy... a tajemství jejího srdce.



Co si myslím já:
Na tuhle obálku jsem poprvé narazila (a taky mě zaujala) na webu mé oblíbené spisovatelky Veronicy Roth, která, jak si můžete všimnout, knihu tak trochu 'zrecenzovala' a její citát je i na obálce. Musím říct, že obálka je opravdu povedená a taky značně originální. Alespoň teda podle mě, protože já na moc obálek v takovém stylu nenarazila. Je kreslená (nebo alespoň udělána, aby vypadala jako kreslená) a když se nad tím člověk zamyslí, tak knihu taky značně vystihuje. Například palác na obrázku bude nejspíš království a takové ty 'linky' pobíhající kolem zase Stinný závoj (v angličtině je to sice Shadow Fold, což sice závoj neznamená, ale Stinná ohrada mi přišla trochu praštěná :D) a obálka rozhodně zaujme, stejně jako anotace a kdybych na tuhle knihu někde narazila, tak by se mnou rozhodně putovala domů.

2 komentáře:

  1. Obálka je hodně zajímavá, ten palác tam bych klidně i vypustila a nechala tam jenom ty ornamenty, i tak by to bylo pěkné :).

    OdpovědětVymazat
  2. Taky jsem si u Veronicy knihy všimla :D

    OdpovědětVymazat