čtvrtek 21. června 2012

Recenze: Forsaken

Autorka: Jana Oliver
Knižní série: The Demon Trappers #1

Čteno v: Angličtině
Hodnocení: ★★★

Anotace:
Riley vždy chtěla dýt traper démonů, jako její otec a také už kráčí v jeho šlápějích. Ale je těžké být jedinou dívkou ve světe plném kluků, vzláště, když tři z nich její život značně zkomplikují. Simon, andělský učedník, co má na své straně nebe; Beck, tvrdý traper, který si myslí, že je boží dar a Ori, neuvěřitelně sexy cizinec, co se objevuje, aby jí zachránil život. Jedna věc je jistá - jestli se nesebere, tak to nedopadne dobře.

Recenze může obsahovat spoilery.
Tahle kniha v mé knihovně ležela bez povšimnutí už značně dlouho, ačkoliv ten důvod opravdu nebyl takový, že bych si ji snad přečíst nechtěla. Naopak - anotace mi zněla dobře, recenze byly taky pochvalné, jen jsem se k tomu nedostala už jen z toho důvodu, že je to série, u které mám doma koupené všechny prozatímní knihy a věděla jsem, že v případě, že bych byla z knihy nadšená, tak bych si hned musela přečíst druhý díl. No, v tomto případě se to nakonec nestalo.

Riley je dcerou Paula Blackthornea, legendárního trapera, a chce být přesně jako on. Kdo by se jí taky divil - táta honí démony, což musí být super. Jenže je tu menší háček - Riley je totiž jediná holka v tomto byznysu, což ji nestaví do zrovna skvělé pozice. A už vůbec vás do ní nepostaví, když pokazíte svůj úkol, a to rovnou před zraky několika lidí, kteří to dokonce dají na internet. Na Rileyinu obranu to ale nebyla její vina. Kdo měl čekat, že se tam objeví i démon páté třídy, že? Když je ale její otec při práci zabit, tak začne mít Riley úplně jiné starosti...

Musím říct, že jestli se mi na téhle knize něco líbilo, tak to byla značná reálnost, jakou je popsána - a to včetně toho, jak se Riley po smrti svého otce chovala. Je to úplně ten typ chování, jak by se nejspíš choval i normální člověk, kdyby se mu stalo to, co Riley. Ta se totiž hned jen tak nezvedla na nohy a neběžela zachraňovat svět - ne, hezky si sedla a otce oplakala. Taky musím říct, že mi rozhodně byla sympatická - dokázala jsem pochopit, proč co dělá a v některých případech bych se určitě zachovala stejně.

Celkem jsem si oblíbila i druhého vypravěče knihy - Becka. Ano, čtete správně, ačkoliv se to nikde nezmiňuje a dozvíme se o jeho existenci až v samotné knize, tak i Beck má v této knize pár svých kapitol. Musím říct, že jsem si ze začátku značně těžko zvykala na jeho mluvu - je totiž z Georgie, což autorka taky náležitě zdůraznila a mně se moc nechtělo uvěřit, že je mu teprve dvacet něco a že vůbec je traper. Nakonec jsem si ale zvykla a celkem se mi to k němu i hodilo.

Teď už se ale budu zabývat tím, proč to není kniha, u které bych měla okamžité nutkání si přečíst druhý díl. Za prvé se mi zdálo, jak kdyby ta kniha ani neměla moc velký příběh. Ano, nějaká dějová linie tam byla, byla ale taky přikryta tolika vrstvami jiných věcí, že jsem měla skoro celou knihu pocit, jak kdybychom ani do žádného určitého bodu nemířili a jen si pročítali kapitoly Rileyina života. Ano, jsem si jistá, že to tak nebylo, zvlášť k tomu na konci, ale prostě ve mně ta kniha tenhle pocit vzbudila a bohužel jsem se ho delší chvíli ani nemohla zbavit. Člověk si tak říká, zda to takhle bude pokračovat dál, nebo se to potom už rozjede.

Celkově ale nemůžu říct, že by se mi kniha nelíbila - přece jen se četla dobře a já se nenudila a ačkoliv mi z nějakého toho důvodu ten Rileyin příběh připadal plochý, tak mě to přece jen bavilo - sice ne tolik, jak jsem doufala, ale bavilo. Myslím ale, že jsem možná čekala něco pořádného s démonama, prostě nějakou super démonní akci skrz naskrz celou knihou. Supernatural už si mě tak holt vychoval a možná i z toho důvodu jsem byla přece jen trochu zklamaná. Zase ale nemyslím, že by to mělo někoho odradit, protože celkově to za přečtení rozhodně stojí a převážně posledních několik stran, které mě utvrdily v tom, že si tahle kniha ty čtyři hvězdičky přece jen zaslouží.

2 komentáře:

  1. Na tuhle knížku se chystám přes léto. Jsem zvědavá, jestli se mi bude líbit. Každopádně, téma lovců démonů mě táhne :)

    OdpovědětVymazat
  2. Taky bych si ji ráda přečetla.Hodně mě zaujala :)

    OdpovědětVymazat