čtvrtek 28. června 2012

Recenze: Spider's Bite

Autorka: Jennifer Estep
Knižní série: Elemental Assassin #1

Čteno v: Angličtině
Hodnocení: ★★★

Anotace:
Jmenuju se Gin a zabíjím lidi.
Říkají mi Pavouk. Jsem nejobávanější nájemný vrah na jihu, když zrovna nemám moc práce v Pork Pitu, nejlepší restauraci v Ashlandu. Se svou Kamennou magií slyším všechno od šepotu štěrku pod mýma nohama až po vibrace vysokých Apalačských horách nade mnou. Moje ledová magie se taky občas hodí, když potřebuju vytvořit nějaký ten nůž. Ale svou moc ke své práci používám jen když není nazbyt. Říkejte tomu profesionální pýcha.
Teď když mě nezohledná uživatelka vzdušné magie podrazila a zabila mého šéfa, tak toužím po pomstě. A odstraním každého, kdo se mi připlete do cesty, ať už hodného nebo zlého. Možná jsem sexy, ale pořád jsem jedna z těch špatných. Proto jsem taky v maléru, vzhledem k tomu, že neodolatelně mužný detektiv Donovan Caine souhlasil s tím, že mi pomůže. Poslední věc, kterou tenhle zabiják s chladným srdcem potřebuje, když bojuju s magií silnější než je ta moje, je sexy rozptýlení... zvlášť, když mě Donovan chce mrtvou stejně jako nepřítel.

Recenze může obsahovat spoilery.
Série Elemental Assassin patří k těm adult, které já většinou nečtu -autorky to 'adult' většinou vezmou tak doslovně, že se všude hodně sexuálních scén a skoro žádný děj. V případě Gin jsem ale odolat nemohla - za prvné tuhle sérií píše moje oblíbená autorka Jennifer Estep (a z toho důvodu jsem i věřila, že se mi série zalíbí) a za druhé dokonce ani já nedokážu odolat příběhu o nájemné vražedkyni.

S Gin se život moc nemazlil - uživatelka Ohňové magie jí kdysi zabila celou rodinu a ji už od jejích 13ti let vychovával Fletcher Lane, majitel ashlandské restaurace Pork Pit. Byl to taky Fletcher, kdo ji naučil, jak ve světě přežít a udělal z ní nájemnou vražedkyni. A že je v tom Gin opravdu dobrá - dokonce ta nejlepší na celém Jihu. Potom ale dostane nabídku na zdánlivě lehkou práci za hodně peněz, kteoru se rozhodne vzít - jenže potom ji někdo podrazí a zabije Fletchera. Gin může být nájemná vražedkyně, ale na staříkovi jí vždy záleželo a proto je taky rozhodnutá, že za to ten dotyčný zaplatí.

Musím říct, že jsem si Gin oblíbila - život se s ní zrovna nemazlil, ale ona se s tím dokázala poprat a to na ní obdivuju. Rozhodně se mi na ní líbilo, že je chytrá a nenechá se někým jen tak obelstít. Rozhodně si mě získala i tím, že ačkoliv je to nájemná vražedkyně, tak tu práci dělá spíše z toho důvodu, že je to její práce, než kvůli tomu, že by se v zabíjení tolik vyžívala - a rozhodně má i srdce, což je taky důvod, proč je rozhodnutá smrt Fletchera pomstít.

Oblíbila jsem si i Finna, Fletcherova syna. Opravdu, já ho prostě zbožňuju. Pokaždé, když nadešla scéna, ve které byl, tak jsem si mohla být jistá, že se určitě zasměju. Co se týče trpasličích sester Jo-Jo a Sophie, tak ty byly zase značně tajemné, teda převážně ta Sophie. Člověka muselo stejně jako Gin zajímat, jak to s ní vlastně je a já doufám, že se to v dalších knihách někdy dozvíme. Přece jen ale byly součástí Gininé rodiny a já si je obě taky oblíbila.

Ačkoliv nemůžu říct, že by byla Spider's Bite špatná kniha, tak mě přece jen až zas tolik nechytla. Vlastně ani moc není na co si stěžovat - je tam akce, spád, ačkoliv se jedná o adult knihu, tak se tam sprostá slova vyskytují tak, že je to prostě přirozené a sexuálními scénami všude kolem to už vůbec nehýří. Vytknout bych snad mohla jen časté opakování nějakých frází, jinak to opravdu není jedna z těch knih, u kterých si říkáte, co se to tam proboha děje a nedává vám to smysl. Musím říct, že jediným problémem pro mě bylo snad to, že mě zas tolik nechytla. Něco mi tam chybělo, nevím co. Není to kniha, u které bych koulela očima nad tím, jak hrdinka přemýšlí, nebo nad tím, co se tam děje. Prostě to nebyla jedna z těch knih, které bych četla, až bych zapomněla na to, kolik je hodin a podobné. Ano, bavila mě, ale nijak závratně. 

Knihu jsem sice četla už dvakrát a na podruhé mě přece jen bavila o trochu víc, že jsem o těch 4 hvězdičkách i uvažovala, vzhledem k tomu, že už za sebou mám ale i druhý díl, tak opravdu myslím, že si tenhle ty tři hvězdičky zaslouží. Druhý díl se mi totiž líbil hned o něco víc a proto si myslím, že i kdybyste měli s touhle knihou podobné problémy jako já, tak bych tuhle sérií, alespoň do té druhé knihy, rozhodně ještě nezatracovala.

1 komentář: