středa 14. listopadu 2012

Recenze: Exiled

Autor: M.R. Merrick
Knižní série: The Protector #1

Čteno v: Angličtině
Hodnocení: ★★★

Anotace:
Chase Williams je lovec démonů v Kruhu, nebo jím alespoň být měl. Na své patnácté narozeniny nastoupil Chase na oltář, aby přijmul svou elemenární moc, ta se ale nikdy neobjevila. Elementární magie se předává z lovce na lovce skrz generaci, ale na Chaseovy narozeniny to tak nebylo.
Vyhnaný a bez ochrany Kruhu se Chase snažil dva roky přežít ve světě plném polo-démonů a magie. Když narazí na vystrašeného a nejspíš i nevinného démona, tak se dozví, že cíl Kruhu se změnil: Kruh má v plánu otevřít portál a vypustit do světa čistokrevné démony. Chase se zavázal, že je zastaví a ví, že to nedokáže sám a proto se neochotně spojí s Raynou - sexy drzou čarodějkou s tajemstvím.
V jejich snaze je zastavit se Chase a Rayna ocitají uprostřed plánu Kruhu a jeden z nich se musí rozhodnout, za co všechno jejich přátelství stojí, zatímco na tom bude záviset život toho druhého.

Recenze může obsahovat spoilery.
Chase Williams měl svůj život naplánovaný - jen co získá kontrolu nad svou elementární magií se stane právoplatným členem Kruhu a bude jedním z lovců démonů, stejně jako jeho otec, kterého se vždy snažil ohromit. Jenže při ceremonií se jeho magie nedostaví a jeho vlastní otec ho i s jeho matkou vyhnal z Kruhu. Chase se od té doby prakticky snaží jen přežít - díky reputaci jeho otce po něm totiž jde jeden démon za druhým. Když ale při jednom útoku potká Marcuse, dávného přítele jeho matky, spolu s Raynou, která rozhodně není vším, čím se zdá být, tak se jeho život najednou obrátí naruby.

Tuhle knihu jsem nejdřív neměla v plánu vůbec číst - obálka mi přišla poněkud nezajímavá a říkala jsem si, kdoví o čem by to vlastně mohlo být. Jenže potom jsem se rozhodla to zjistit, a jakmile jsem viděla slova lovec démonů, tak jsem si musela knihu okamžitě pořídit do mé čtečky. Co můžu říct. Supernatural mám ráda až příliš na to, abych nějakým takovým příběhem pohrdla.

Chase mi byl sympetický a já si ho opravdu oblíbila. Rozhodně jsem dokázala pochopit proč co dělá a vůbec mi nepřipadal hloupý nebo tak. Musím říct, že bylo osvěžující, zase jednou číst nějakou tuknihu od mužského spisovatele s mužským hlavním hrdinou. Přece jen nevím jak vy, ale v tomhle žánru já osobně na tolik kluků zase nenatrefuju. Musím říct, že místy se myšlení Chase od těch holek v jiných knihách opravdu lišilo, což bylo další plus. Když už mužský hrdina, tak se nemusí chovat jako další holka, že jo.

I ostatní postavy mi přišly skvělé - oblíbila jsem si i Raynu a jejím konverzacím s Chasem jsem se často musela jednom smát. Rozhodně doufám, že si k sobě ti dva v dalších knihách nějak najdou cestu. Oblíbila jsem si i další postavy, jako třeba Marcuse, Chaseovu mamku a i Willyho s Tikim. Naopak Chaseova otce jsem neměla ráda už od samého začátku a doufám, že jednoho dne mu někdo (nejlépe Chase) pořádně nakope.

Musím říct, že když jsem knihu začínala číst, tak jsem si myslela, že se bude jednat spíše o tří hvězdičkový průměr - zdálo se mi, že se některé věci vyvíjely až moc rychle - Chase narazí na Marcuse, od své mámy se dozví, že ne všichni démoni jsou zlí, potom narazí na démona Willyho a téměr okamžitě začne bojovat za ty hodné démony? Nějaký rychlý vývoj vzhledem k tomu, že po 17 let věřil, že jsou všichni démoni zlí a zaslouží si zemřít. S postupem času mě ale kniha vtáhla do děje a já se už jen vezla na té jízdě, kterou mi poskytla.

Pravda, místy byl děj trochu předvídatelný a já si jen říkala, jak je možné, že jim tamta a tamta věc okamžitě nedošla, protože to bylo naprosto evidentní a právě částečně proto (a taky kvůli tomu rychlému vývoji na začátku) jsem knize nedala plných pět hvězdiček. I přes tyhle menší mouchy se ale jednalo o opravdu dobrou knihu, kterou nemůžu jinak než doporučit a brousit si drápky na další díl - byla tam akce, místy dokázal děj i překvapit a dva hlavní hrdinové mezi sebou taky mají skvělou chemií. Tak na co ještě čekáte?

1 komentář:

  1. knižka ma už zaujala na zahraničnom blogu, vyzerá naozaj fajnovo 8)

    OdpovědětVymazat