pondělí 19. listopadu 2012

Recenze: Forgiven

Autorka: Jana Oliver
Knižní série: The Demon Trappers #3

Čteno v: Angličtině
Hodnocení: ★★★

Anotace:
Pro 17ti letou lovkyni démonů Riley Blackthorneovou jsou dny čím dál horší. S jejím znovuoživeným tátou zpátky v bezpečí, Beckem, který s ní sotva mluví kvůli určitému padlému andělovi a s její čertvou dohodou s Luciferem, toho má na svých rukách až příliš. Ačkoliv uzavřela dohodu s nebem, aby mu zachránila život, její bývalý přítel Simon řekla Vatikánským lovcům démonů, že pracuje s peklem. Teď se schovává a všichni ji mají na vrcholu seznamu nejžádanějších osob.
Ale je čím dál jasnější, že tohle je mnohem větší než Riley a že se to vymyká její kontrole: něco ďábelského se děje v Atlantě. Nebo to spíš někdo dělá. Démoni poprvé spolupracují a odmítají zemřít a ubližují civilistům. Riley si myslí, že ví, kdo je za tím vším, ale kdo by jí věřil? Zachycená mezi její dohodou s nebem a slibem, který dala Luciferovi, se Riley bojí, že válka přichází - a může být blíž, než si kdo myslí...

Recenze obsahuje spoilery na předchozí díly.
Život Riley Blackthorneové jde od jedné katastrofy do druhé - nejdřív se proti ní obrátí Simon, kluk, kterého milovala a kvůli kterému uzavřela s nebem dohodu, aby nezemřel, potom se o svém otci dozví věci, které by nejradši nevěděla - a nakonec podlehne Orimu, jak se ukáže, nebyl tím, za koho se vydával. Jenže tady katastrofy nekončí - Beck je na ni samozřejmě naštvaný a navíc na ni někdo zavolal Lovce démonů, kteří ji teď hledají.

Musím říct, že tahle série nebyla ze začátku jednou z těch, která by mě nějak extra uchvátila - bylo to dobré, to ano, ale nic, nad čím bych jen jásala radostí a nemohla se dočkat dalšího dílu. Jenže, ačkoliv nepatrně, už druhý díl byl o trochu lepší, než ten první. A s určitostí můžu říct, že třetím dílem se laťka posunula ještě o něco víc. Na pět hvězdiček to pořád není, ale jestli takhle bude Jana pokračovat, tak by se jich finální díl už mohl rozhodně dočkat.

Co se mi na Riley opravdu líbí je to, že dělá chyby - a panečku, kolik chyb. Často jsem si mohla jen říct, že asi nějak takhle by to vypadalo se mnou, kdybych se k traperům přidala (teda, až na to, že by mě sežral démon té nejnižší třídy už první den a žádní kluci by po mně asi nešli) a rozhodně mi kvůli těm chybám nebyla nesympatická - to, jak už jsem zmínila, právě naopak. Dělalo ji to opravdu reálnou a když už tu máme sérií o démonech, tak nějaké té reálnosti není nikdy na škodu. V žádných ohledech jsem se nad jejím chováním nemusela pozastavovat, či si snad říkat, jaká je blbá - protože Riley je všechno, jen to ne.

Vzhledem k tomu, jak byl můj zájem o Becka v předchozích dílech trochu vlažný (no dobrá - sice jsem ho pořád preferovala před Orim nebo Simonem, ale za ty jeho výkyvy nálad by ho člověk pořád občas přerazil pánvičkou), tak v tomhle díle rapidně stoupl. V hodně ohledech se mi víc zamlouval a já už si ho dokázala vedle Riley v pohodě představit - odpusť mi Becku a klaním se, jsi ta nejlepší volba na světě. Taky si tě někdy musím pořídit. Jen co zlikviduju položky na mém wishlistu co se knih týče.

I děj už mě více dostal - zatímco při předchozích knihách jsem nedokázala svou pozornost udržet dlouho a vždy jsem knihu tak po padesáti stránkách pokládala, tak tady jsem se do ní někdy od poloviny naprosto začetla a neskončila jsem, dokud jsem ji celou nedočetla. To, jak Jana ke konci některé věci vyřešila, mi sice přišlo trochu vlažné - akce byla super, ale vzhledem ke všem těm řečem ohledně toho, jak má Riley pro nebe zabránit Armagedonu jsem asi očekávala přece jen trošku víc, i tak mi to ale zážitek nijak nezkazilo.

Asi to trochu pokazil ten konec, protože z toho, jak to Jana ukončila, jsem dostala menší strach, aby na ten poslední díl nedala právě jen jednu určitou věc, kterou se Riley na konci zabývá. Dle anotace to ale vypadá dobře, tak doufám, že mi poslední díl konečně vezme dech, protože právě k tomu u mě celá série zatím směruje. Pokud jste ji ještě nečetli, tak to hybajte napravit.

3 komentáře:

  1. Jak se ti nemohl líbit Beck? Ach bože... kam jsem to vlezla :D :D :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Však píšu, že se klaním! :D Copak se můžu nějak lépe zavděčit?! :D (Vyjma skládání tributu, sorry, to nedělám. :D)

      Vymazat
  2. obálka vyzerá krásne, túto sériu však nepoznám

    OdpovědětVymazat