neděle 13. října 2013

RC Recenze: Zamilované duše

Autorka: Stacey Kade
Knižní série: Mezi nebem a zemí #2

Nakladatelství: Fragment
Počet stran: 208
Překlad: Eva Brožová

Česká anotace:
Duše Alony Dareové se po nehodě vrátila zpět ze záhrobí. Nyní se na ni začínají obracet další zbloudilé duše a ona potřebuje pomoc. Dokáže najít společnou řeč s Willem - jediným člověkem, který jí slyší, ale o kterého předtím nezavadila ani pohledem? Potřebuje jeho pozornost opravdu jen kvůli ostatním nebo jí na Willovi záčíná záležet víc, než je ochotná si připustit?


Stručný děj
Po události s bílým světlem se Alona vrátila zpátky na zemi - opět samozřejmě jako duch, a nadále pokračuje ve své misi pomáhat Willovi plnit přání duchů, aby se mohli posunout dál. Jenže když se Will sám rozhodně jednomu duchovi pomoc a následkem toho potká Minu, která také dokáže vidět duchy, tak se věci značně zkomplikují. Will až doteď netušil, že by kromě něj snad existovali další lidé jako je on a rozhodně chce zjistit co nejvíc o Mině a o lidech, pro které nejspíš pracuje...

Jenže to se moc nezamlouvá Aloně, která následkem všech událostí udělá něco skutečně hloupého a teprve tehdy je jí i Willovi jasné, že se dostali do skutečné šlamastyky.

Kolem a kolem
Stejně jako v minulé knize, i tady jsem měla trochu problém s Alonou - teda, to škrtněte, protože v téhle knize jsem s ní měla snad ještě větší problém než v té předchozí. Na jednu stranu jsem částečně dokázala důvody jejích činů pochopit, přece jen to má pořád těžké a určitě pro ni není lehké se se svou situací vypořádat... Na druhou stranu je to ale značně sebestředná postava - a i tohle má své klady a zápory. Čeho je moc je ale občas holt moc a já nad polovinou toho, co Alona říkala, musela jen neustále obracet oči. Jenže, stejně jako v předchozí knize, si mě Alona ke konci opět znovu získala, tentokrát ne tím, že jsem si na ni zvykla, nýbrž tím, co udělala - bylo vidět, že se přece jen trochu změnila a já ji za její rozhodnutí musela obdivovat.

Naštěstí to ale zachraňoval Will, kterého mám značně ráda a můžu jen říct, že ještěže je kniha i z jeho pohledu. A ačkoliv i on občas dělal trochu hloupější věci, tak jsem ho přece jen dokázala pochopit.

Věci se komplikují
Na Zamilované duše jsem se značně těšila - první díl nás přece jen nechat tak trochu na holičkách a mě rozhodně zajímalo, jak to všechno bude dál. Už v prvních stránkách se ve mě ale začalo probouzet spíše zklamání, když jsem nebyla schopná se do knihy pořádně dostat a takhle to porkačovalo až někdy do poloviny knihy - něco tomu prostě neustále chybělo a já neměla sebemenší chuť v knize dál pokračovat. Jak už to ale občas bývá, tak se po určité události někdy uprostřed knihy věci ale značně zlepšily a právě tehdy pro mě nastala naopak ta chvíle, kdy jsem ji nedokázala odložit, dokud jsem ji neměla celou přečtenou.

Takže můžu s čistým srdcem říct, že mám o Zamilovaných duších značně rozporuplné pocity. Myslím ale, že na konci u mě převažují spíše ty kladné. Protože konce, které vás chytnou, občas dokáží převážit pomalé začátky, a musím říct, že Alonin růst jako postavy se mi opravdu neskutečně líbil, i když mě ta holka dokázala neskutečně štvát - protože na konci dne přece jen udělá tu správnou a nesobeckou věc, a právě tohle je to hlavní.

Překlad
S překladem jsem tentokrát neměla vůbec žádný problém - sice nejsem fanynkou nespisovných, hovorových výrazů postav, na druhou stranu se mi to ale zrovna v téhle knize k oboum charakterům hodilo a proto jsem s tím projednou neměla nejmenší problém.

Shrnutí a hodnocení
Kdybych měla napsat konečné hodnocení bez ohledu na první díl, tak by vypadalo snad úplně stejně jako u předchozí knihy. Kniha měla opět své klady i zápory, Alona mě zase občas štvala a potom jsem ji naopak opravdu obdivovala. Ale i navzdory poměrně slabému začátku nemůžu dát knize jinak než ty 4 hvězdičky, protože musím autorce uznat, že se kniha ke konci teda parádně rozjela a rozhodně jsem více než jen trochu zvědavá, jak Will s Alonou budou svou nastávající situaci řešit. O téhle sérií můžu říct jedno - i přes to, že se mi místy trochu hůře četla, bych ji nemohla nikomu jinak než doporučit, protože i když ta kniha na začátku může trochu zakopávat, tak vás na konci přece jen vezme na parádní jízdu.


Ráda bych tímto poděkovala nakladatelství Fragment za poskytnutí recenzního výtisku této knihy.

2 komentáře:

  1. Ahoj! Nominovala jsem tě v Liebster blog award TAG! :)
    http://domika-books.blogspot.cz/2013/10/liebster-award-tag.html

    OdpovědětVymazat
  2. Na knížku se chystám. Zrovna čtu první díl a je to takové příjemné čtení. :)
    Jinak také jsem tě nominovala! :D
    http://tajemnaknihovna.blogspot.cz/2013/10/liebster-award-tag-ze-co-d.html

    OdpovědětVymazat