sobota 21. ledna 2012

Recenze: Proroctví sester

Autorka: Michelle Zink
Knižní série: Prophecy of the Sisters #1

Čteno v: Češtině
Hodnocení: ★★★★

Česká anotace:
První díl „gotické“ fantasy série situované do Ameriky konce 19. století. Dvojčata Lia a Alice právě osiřela. Lia objeví na zápěstí tajemné znamení a začíná si všímat podivného krutého chování své sestry. Objeví knihu s jedinou stránkou, ve které si přečte temné proroctví, které varuje před příchodem Ďábla na svět. Lia se domnívá, že ona je Strážkyní, která tomu má zabránit, a její zlá sestra Branou, jíž má Zlo vstoupit. Ale je to skutečně tak jednoduché?



Recenze může obsahovat spoilery.
Proroctví sester mě zaujalo hned, když jsem si kdysi přečetla anotaci v katalogu Knižního klubu. Kdo by koneckonců pohrdl příběhem o Ďáblovi, co může přijít na svět, co? Já teda rozhodně ne. Do knihy jsem se pustila s chutí a musím říct, že se mi opravdu líbila.

Příběh se odehrává v Americe na konci 19. století, z pohledu dívky Lie Milthorpeové. Děj se odehrává od chvíle, kdy jí, jejímu dvojčeti Alici a mladšímu bratrovi Henrymu, který je upoután na vozíček, zemřel otec. Po jeho smrti Lia objeví dávné proroctví v jeho knize, jejíž ostatní stránky byly vytrhány, na zápěstí se jí objeví podivné znamení a ona se snaží přijít na to, co to všechno má znamenat.

Lia mě nijak neotravovala. Ano, musím uznat, že to nebyla zrovna nejúžasnější hlavní postava a na můj vkus pravděpodobně až příliš pro to 'dobro', nemůžu ovšem říct, že bych si snad říkala, že je otravná, nebo že ji vysloveně nemám ráda. To Liina sestra, Alice, už byla něco jiného, řekla bych, že byla dokonce jejím přesným opakem. Myslím, že pocity k ní mám stejné jako ohledně Lii. 

Naopak na Liina přítele, Jamese, jsem si vytvořila naprosto přesný názor a to, že ho prostě ráda nemám. Nedokážu to vysvětlit, ale prostě mě neustále nějak iritoval.  Ostatní postavy mi připadaly celkem v pohodě, nijak moc výrazné, většinově spíše doplňující.

Musím souhlasit s jinými recenzenty v tom, že se toho tam skutečně moc nedělo. Většinu času se jen mluvilo, plánovalo, ale žádné pořádné akce se nám, až ke konci, zrovna nedostalo. Taky myslím, že jedna určitá smrt postavy nebyla až zas tolik nutná, zároveň ovšem chápu, že to ten děj zároveň někam posunul, a celkem to mělo i vliv na Liiny volby, takže chápu, proč to autorka udělala.

I přes to všechno se mi kniha ale líbila. Uvědomuji si, že se tam snad nic nedělo, žádná akce mezi Liou a Alicí se nekonala, ale mě kniha přesto bavila a čtení jsem si užívala, i když jsem knihu četla podruhé. Hádám, že ji můžete označit za mou guilty pleasure. Já se mezitím už těším na druhý díl, který na mě už čeká na poličce.

2 komentáře:

  1. Anotace nevypadá vůbec zle a i ta obálka se mi líbí :) 19. století mám ráda, takže až se konečně prokoušu tím, co se mi povaluje po nočním stolku, určitě se na to podívám :)

    OdpovědětVymazat
  2. veľmi ma to zaujalo :) milujem 19 storočie a viktoriánsku dobu :)))

    OdpovědětVymazat