pondělí 28. května 2012

RC Recenze: Ztracený svět v podzemí

Autoři: Roderick Gordon a Brian Williams
Knižní série: Podzemí #1

Nakladatelství: Fragment
Počet stran: 344
Překlad: Dušek Zdík, Ph. D.

Česká anotace:
Čtrnáctiletý Will žije se svou rodinou v Londýně a spolu s otcem sdílí vášeň pro archeologické výkopy a pátrání po zmizelém světě pod zemí.
Když Willův otec při objevování podzemních chodeb náhle zmizí, rozhodne se ho Will se svým kamarádem Chesterem najít. Ve sklepě jejich rodinného domu objeví tajnou chodbu a brzy se ocitnou hluboko pod zemí, kde se skrývá temné a děsivé tajemství. Tam, kde by to nikdo nečekal, existuje utajený svět, kde žijí lidé pod krutou nadvládou. Will s Chesterem jsou zatčeni a uvězněni a čeká je vyhoštění do Hlubin, odkud se ještě nikdo nikdy nevrátil. Podaří se jim uniknout zpět na Povrch? Jaká další tajemství se skrývají v PODZEMÍ?

Trochu o autorech
Roderick Gordon se narodil a vyrůstal v Londýně. Chodil i na Londýnskou univerzitu, místo čtení biologie ale trávil příliš mnoho času v různých studentských barech se svým budoucím spisovatelským partnerem, Brianem Williamsem.
Brian Williams strávil dětství v Zambii  a v 70. letech se s rodinou přestěhoval do Liverpoolu. Poté, co odmaturoval, věnoval malování, psaní a tvoření filmů, což vyústilo v jeho vlastní filmy a taky v práci uměleckého režiséra.

Stručný děj
Hlavní zálibou Willa Burrowse bylo vždy kopání, což taky sdílí se svým otcem, který pracuje v muzeu. Ve škole není moc populární, už jen díky svému albinismu a jediným jeho kamarádem je Chester. Doma to taky není zrovna ideální - jeho matka se nezajímá o nic jiného než o to, co zrovna dávají v televizi, a se svojí sestrou Rebeccou si nikdy zas tolik nerozuměl. Potom ale jeho otec, doktor Burrows, nečekaně zmizí, je Will odhodlaný zjistit, co se s ním stalo.


Kolem a kolem
Kniha byla vyprávěná trochu zvláštně. Tedy, ne zvláštně, spíše z pohledu hodně lidí - Mohli jsme nakouknout do hlavy jak Willovi, tak Chesterovi, Rebecce a jednu chvíli i dokonce doktoru Burrowsovi. Willa i Chestera jsem si celkem oblíbila , zatímco Rebecca mi místy připadala značně zvláštní. A ačkoliv se nám dostalo i jejího pohledu, tak jsem její chování nikdy nechápala a jen jsem přemýšlela, proč dělá to, co dělá a proč se chová tak a tak. Líbilo se mi, že i tak zůstala celkem tajemná.

Vzhůru do podzemí!
Musím říct, že mám tak trochu rozporulné pocity, co se knihy týče - jednu chvíli mě i bavila, tu druhou jsem jen zívala. Taky mě občas značně mátly náhlé změny pohledů postav - jednu chvíli jsem četla knihu z pohledu Willa a najednou, bez sebemenšího varování, či alespoň mezery mezi řádky, jsem četla o někom jiném. On celkově příběh Willa (i ostatních) je zajímavý, v knize se toho hodně děje a rozhodně má takový ten svůj nádech tajemna a já opravdu nevěděla, co se stane další chvíli - ale rozhodně to není kniha, kterou bych četla dlouho do noci a u které bych se už nemohla dočkat toho, až se dozvím, jak to všechno dopadne.

Překlad
Ačkoliv jsem si knihu bohožel zas tolik neužívala, překlad se mi i tak líbil a když už, tak se i díky němu četla ta kniha alespoň o trochu lépe.

Shrnutí a hodnocení
Rozhodně nemůžu o Ztraceném světu v podzemí číst, že je to špatná kniha - má to napětí, sem tam i nějakou tu akci a i celkem sympatického hlavního hrdinu. Přece jen mě ale neuchvátila tolik, jak jsem si myslela a občas jsem se i nemohla zbavit pocitu, že knize prostě něco chybí, ačkoliv co se týče příběhu, tak byl opravdu dobrý. Jenom mě tolik... nevzal. Přece jen ale dávám vcelku dobré tři hvězdičky. Sice si mě kniha nijak moc nezískala, za hroznou ji ale taky označit nemůžu a rozhodně bych ji doporučila těm, co mají rádi napětí a temná místa.

Ráda bych tímto poděkovala nakladatelství Fragment za poskytnutí recenzního výtisku této knihy.

3 komentáře:

  1. Chystám se na celou sérii, tak snad se mi to bude líbit..

    OdpovědětVymazat
  2. Tak i kdyby tě první díl taky moc nenadchnul, tak ony ty začátky jsou občas trochu pomalejší, tak myslím, že snad ano. :)

    OdpovědětVymazat
  3. mě teda nenadchnul moc první díl, všechno je tam takovy jako ze nikd o nic nevi, ani ten ctenar. Jinak ostatni 4 dily sou perfektni :)

    OdpovědětVymazat