čtvrtek 23. srpna 2012

Recenze: Kruh ohně

Autorka: Michelle Zink
Knižní série: Prophecy of the Sisters #3

Čteno v: Češtině
Hodnocení: ★★★

Česká anotace:
Lia se vydává na nebezpečnou cestu za chybějícími stránkami Proroctví a pátrá po zbývajících klíčích, pomocí nichž by mohla zavřít Bránu, a zabránit tak příchodu Samaela na tento svět. Sama to ale nezvládne. Podaří se jí přesvědčit sestru Alici, která stále více podléhá zlu, aby jí pomohla? Obřad musí být vykonán v den slunovratu a čas rychle utíká…



Recenze může obsahovat spoilery.
Lia Milthorpeová stále pokračuje ve své snaze rozluštit stránky proroctví a uzavřít Bránu, aby se Samael nemohl dostat na náš svět. Neustále se jí ale do cesty staví nějaké překážky - třetí klíč sice našla, nedaří se jim ale najít i čtvrtou dívku, která by byla posledním klíčem. Navíc vůbec netuší, kde by se měl rituál odehrát. Také se pořád ještě vypořádává se zradou Sonie a ačkoliv by jí chtěla odpustit, tak se jí to doopravdy nedaří. Naštěstí má ale stále Dimitriho, kterého opravdu miluje.

Už na začátku musím poznamenat, že jsem se na třetí, finální díl série Proroctví sester opravdu těšila. Nakonec jsem, i přesto, že jsem tak trochu tušila, jak se celý děj asi vyvine a tak, byla rozhodně zklamaná. Ani tahle kniha mi totiž nenabídla nějakou tu pořádnou akci a ani mě tentokrát i přes její nedostatek nenutila číst dál a dál. Přitom pro mě zrovna tohle v minulých dílech problém nebyl. Ono tady totiž platí, že opakovaný vtip už přestává vtipem být a taky čeho je moc, toho je prostě moc.

Zatímco v předchozích dílech jsem byla ochotná nevšímat si různých nelogičností či úplných blbostí, v tomhle díle už to na mě vůbec neplatilo. Skoro pořád jsem musela protáčet oči nad tím, co tam autorka zase napsala, potom mě zase Lia neuvěřitelně štvala tím co dělala nebo říkala. V předchozích dílech mi skoro vůbec nevadila, ale tady už jsem ji pomalu nedokázala snést. Ani její vztah s Dimitrim mě nijak nebral - ne že bych je spolu úplně nesnášela nebo tak, prostě jsem k nim necítila vůbec nic. Ano, je hezké, že se tak milují, jen do toho, ale můžeme už přeskočit k pořádnému ději?

Ani ostatní postavy mi k srdci nijak nepřirostly - vlastně mám pocit, že je za ty tři knihy ani vůbec neznám nebo tak, jakoby se tam objevily jen na pár stránkách a to je všechno. Hlavně mají ale všechny postavy neuvěřitelně rády Liu, až je to tak trochu nereálné. A když ji někdo rád nemá, tak to musí být někdo, koho vyslaly Duše, nebo ho celý zbylý kolektiv nemá rád taky, protože kdo by neměl rád tu úžasnou Liu, že?

Ovšem ani co se toho pořádného děje týče jsem neměla moc štěstí. Již od začátku je jasné, jak to vlastně celé dopadne. Teda, to je většinově jasné snad vždy, jde mi jen o to, že kdyby alespoň tomu předcházela nějaká opravdu dobrá akce nebo něco takového, aby si člověk prostě říkal, jak se z toho ta postava sakra dostane, tak bych si určitě alespoň posledních pár stránek pořádně užila. Ale ne. Závěrečná bitva je napsaná asi na pěti nebo deseti stránkách, nebylo tam nic překvapivého a Samael by nedokázal vzbudit hrůzu snad ani u pětiletého dítěte. Opravdu nebyl napsán nijak hrozivě a stačila možná tak stránka opravdového boje (a nazvat tohle bojem je ještě nadsázka) a Samael byl v háji.

Celkově pro mě byla kniha opravdu jedním velkým zklamáním a za to, že jsem jí nedala dvě hvězdičky, může děkovat předchozím dvou dílům, které mě ještě bavily. Abych na knize ale našla něco pozitivního, tak se alespoň díky formátu stránek četla rychle. Kdybych nebyla tak zklamaná, tak bych možná našla i pár dalších věcí, takhle ale člověk myslí spíš jen na to, jak ho autorka ošidila. Tři knihy se připravujeme na finálovou bitvu a nakonec dostaneme ekvivalent bitvy s plyšovým medvídkem. Vlastně, i pro toho medvěda je to urážka.

4 komentáře:

  1. Tvá recenze mi připomněla, že už bych konečně mohla zveřejnit to hodnocení na Proroctví sester, ach jo, ta lenost :)

    A k recenzi - ani první díl mě nijak nezaujal a z tvého hodnocení soudím, že série má co do kvality klesavou tendenci. Popravdě, trochu jsem to čekala, protože začátek mi připadal vážně slabý a těžko vařit takřka z vody.

    OdpovědětVymazat
  2. Myanmar: To znám. :D
    No pro mě byla tahle série první dva díly něco jako guilty pleasure, ale už ten druhý díl byl trochu horší a tenhle se mi nelíbil už skoro vůbec. A když navíc prostě autorka není schopná ani napsat pořádnou bitvu, tak to sorry, přes mou stanici tudy vlak nejede. :D

    OdpovědětVymazat
  3. Tak nějak po přečtení recenze váhám zda si knihu koupit...

    OdpovědětVymazat
  4. Nells: Tak já ti můžu říct jedno: Jestli tě předchozí díly bavily, tak do toho jdi. Každý má svůj názor a to, že mě už kniha moc nebavila, ještě neznamená, že tebe taky bavit nebude. Ale jestli jsi už u druhého dílu či tak váhala, tak myslím, že bych asi asi koupila něco jiného. :) Ony ti ty chyby, co jsi dejme tomu v předchozích dílech viděla, začnou jít na nervy ještě více. :)

    OdpovědětVymazat