čtvrtek 27. září 2012

Knižní zpověď II. - Knihkupectví a knihovna

Jelikož jsem články se zpovědí vídávala všude a rozhodně mě tahle 'knižní řetězovka' zaujala - na otázky já koneckonců odpovídám ráda - tak jsem se rozhodně tohoto zajímavého 'projektu' zúčastnit.
Knižní zpověď má na svědomí Fanta Light

  1. Koupíš si knihu nebo si ji raději půjčíš?
    Koupím si ji. Většinou se mi podaří narazit na tu, které se mi líbí, takže s tím nemám takový problém. A když už, tak ji prodám.
  2. Jak často kupuješ knihy?
    Prakticky neustále. :D
  3. Dostáváš knihy na Vánoce, narozeniny, svátky... jako dárek?
    Já snad ani nic jiného nedostávám. Jen sem tam nějaké to oblečení - přece jen, nosit něco musím, jinak ale rodina ví, že já jsem na knihy.
  4. Kde je kupuješ?
    Většinově přes internet - na české beletrií a anglickém bookdepository. Bohužel v našem malém městě nemáme knihkupectví, které by obsahovalo ty knihy, které bych chtěla či by mě tolik zaujaly - a do jiných měst nejezdím zas tak často.
  5. Jakou nejvyšší částku by jsi byla ochotná za ni dát?
    No tak na tom záleží - když jsem třeba momentálně při penězích a je to kniha, kterou bych opravdu chtěla, tak nejspíš i víc. Většinou ale maximálně takových 350 našich či 13 euro na bookdepository.
  6. Máš nějaký trik při nakupování dobré knihy?
    Většinou se vyhýbám pochybným anotacím - pravda, i mně někdy ruka ujede, většinově ale dokážu vycítit 'trapnou' knihu už z anotace. (Jen aby tu nebyly nějaké nejasnosti - neexistuje nějaká všeobecná norma pro trapné knihy, kterou bych všem vnucovala, myslím tím pouze ty prvky v knihách, které já osobně nemám ráda)
  7. Co je pro tebe nejdůležitější - autor, název knihy, obal, krátký obsah, který má většina knih nebo něco jiného?
    Tak na tom záleží - většinově spíše těmi obálkami, přece jen to ta hlavní věc, co nejdřív zaujme. Potom následuje anotace. Když ale třeba od daného autora zbožňuju nějakou sérií tolik, že ve mně vzbudí chuť si přečíst něco dalšího od něj, tak bych po jeho knize, kdyby mě taky zaujala (tady hraje roli anotace), rozhodně okamžitě šáhla (což je u mě třeba případ Robin Wasserman či Kelley Armstrong). Občas se ale na goodreads orientuju i podle názvu, např. když není ještě obálka - třeba taková kniha Loki's Wolves mě okamžitě zaujala, kdežto třeba Golden mi moc neřekne.
  8. Řídíš se při vybírání knih radami známých nebo dáš na vlastní instinkt a na to, co tě samotnou láká?
    Já se řídím díky goodreads - někdy na nějakou knihu narazím sama a okamžitě mě zaujme a musím si ji přečíst. Potom mám taky zažitý systém jedné či dvou recenzentek, se kterými si snad ve všem padnu do oka, takže když danou knihu jedna či obě z nich ohodnotí záporně, tak radši neriskuju. Taky mám ve škole jednu spolužačku, která taky ráda čte a třeba mi řekne, když se jí nějaká kniha líbí.
  9. Co děláš s knihami, které sis koupila, ale již tě nebaví třeba kvůli věku (např. dětské knížky, dívčí romány...)?
    Momentálně se mi pořád válejí doma, některé ještě v knihovně a některé v komoře. Za chvíli ale asi budou všechny okupovat komoru, vzhledem k tomu, že už nemám v knihovně snad žádné místo. Za pár let i možná padnou do rukou mojí neteře, kdoví.
  10. Půjčuješ si knihy od známých?
    Většinově zase ne - nemám ráda ten pocit, že si čtu knihu, která není moje a že ji po přečtení budu muset zase vrátit - o to hůř když se mi kniha opravdu líbí. Ale třeba nedávno jsem si od kamarádky půjčila Sukubu, protože jsem na ni nečetla tak úžasné recenze, ale knihu od Richelle jsem si přece jen přečíst chtěla.
  11. Jak často chodíš do knihovny?
    Skoro nikdy. :D
  12. Jsi tam "známá firma"?
    Rozhodně ne - já si jednou za čas obnovím kartu a výjimečně si něco půjčím, ale většinou do ní prostě nechodím.
  13. Co si tak převážně půjčuješ?
    Na to nijak nehledím - třeba před rokem nebo tak jsem si tam zašla si vypůjčit celou sérií Nicka Twispa od C.D. Paynea, jindy zase Stephena Kinga.
  14. Jak zacházíš s knížkami, které si půjčíš?
    Co se týče knížek z knihovny, tak spíš normálně - abych je neponičila, ale o to se většinově už bohužel bát nemusím. Když si půjčuju od kamarádů, tak asi jako s vlastními, občas i opatrněji, když vypadají jako nové. Jenže většinově si půjčuju knihy od lidí, kteří rozhodně nehledí na to, jak vypadá, takže to si pak nelámu hlavu s tím, že bych je snad poničila víc, než už jsou.
  15. Vracíš knihy včas nebo musíš za zpožděné vrácení platit?
    Když už si něco půjčím, tak včas.
  16. Chodí tam tvoji známí a vrstevníci?
    Kamarádka tam zabíjí čas, když čeká na autobus.
  17. Kdyby jsi mohla, šla by jsi tam na brigádu?
    Chtěla jsem toto léto, přece jen bych pracovala s knihami, ale nikoho nehledali.
  18. Máš z knihovny nějaký zajímavý zážitek?
    Snad jen jednou jsme se tam na besedě se školou setkali s jednou spisovatelkou.
  19. Jsi ochotná někomu půjčit knížku?
    No, většinou na to lidem kývnu. Přece jen - 'Já nechci, abys ji poničil/a' není zrovna znak důvěry - ale potom se o tu knihu pořád bojím. Jednou jsem kamarádce půjčila paperbackovou knihu a pak jsem myslela, že ji asi zastřelím. Takže když mě někdo žádá o nějakou knihu, tak jim většinou dám hardback a ještě z něj oddělám přebal. Ale i tak se vždycky stresuju.
  20. Už se ti stalo, že ti ji nevrátili nebo vrátili nějak poškozenou?
    Obojí. Ségra chtěla, ať její kámošce půjčím poslední díl Harryho Pottera a od té doby je moje sbírka nekompletní. Vždycky, když si na to vzpomenu, tak se neuvěřitelně naštvu - ta holka dokonce ségře ani neotvírala dveře! Vyliskat ji. No a poškozenou mi vrátila ta kamarádka Matched od Ally Condie. Konkrétně poškozený hřbet. Dýchej, Míšo, dýchej.

1 komentář:

  1. Ahoj, právě startuje soutěž o knihu Nenávidím a miluji na stránkách: http://www.stmivani.eu/34-souteze/soutez-o-knihu-nenavidim-a-miluji-od-susan-thomas/. Třeba budeš mít chuť se zapojit :)

    OdpovědětVymazat