sobota 3. srpna 2013

Recenze: The Pirate's Wish

Autorka: Cassandra Rose Clarke
Knižní série: The Assassin's Curse #2

Čteno v: Angličtině
Hodnocení: ★★★

Anotace:
Poté, co se vydali zrušit kletbu, která je k sobě váže, se pirátka Ananna a nájemný vrah Naji ocitnou uvěznění na začarovaném ostrově a s sebou mají pouze meč a svůj rozum. Ale Naji má neviděné nepřátele a Ananna musí čelit hněvu Pirátské konfederace.
Spolu musí cestovat předaleko, porazit své nepřátele a zničit matku všech kleteb. S tím vším, co se děje, by zamilovat se byl vážně špatný nápad...

Recenze může obsahovat spoilery.
Ananna a Naji toho spolu v jejich honbě za zrušením kletby, která je oba postihla, zažili už hodně. Jenže potom se ocitnout na začarovaném ostrově a muž, který jim měl s kletbou pomoct, jim řekl o třech neproveditelných úkolech - o kterých budou oba muset přijít na to, jak je vlastně provést. A mimo jiné se také musí dostat z ostrova, na kterém jsou teď uvěznění. A kdoví, jaké nejrůznější bytosti tam jen čakají, aby si na nich pochutnali. Jenže Ananna to rozhodně není připravená vzdát - zvlášť, když ví, že alespoň jeden neproveditelný úkol je naprosto, no, proveditelný.

Na druhý (a také poslední) díl této dvoudílné série jsem se značně těšila - a zároveň jsem měla strach, aby mě druhý díl náhodou nezklamal. Nakonec se tak ale nestalo a já si mohla The Assassin's Curse zařadit na seznam mých rozhodně oblíbených sérií.

Anannu jsem si oblíbila už v předchozí knize - a zvlášť v téhle jsem se s ní dokázala (spíše na tom začátku) ohledně jedné věci naprosto ztotožnit, čímž si mě ještě víc získala. O trochu víc si mě získal i Naji - měla jsem ho ráda už v předchozí knize, ale mouchy holt měl (pokud nepočítáme ten fakt, že zabíjí lidi za peníze teda), ale v téhle knize už to řádně napravil. Rozhodně jsem byla ráda, že se v knize znovu objevila i Marjani, moje asi tak nejoblíbenější vedlejší postava. A jsem i ráda, jak to pro ni všechno nakonec dopadlo. A Mantichora byla někdy občas vážně k nezaplacení.

Určitě bych, navzdory těm pěti hvězdičkám, které jsem knize dala, nemohla říct, že se jedná o dokonalý kousek. Některé věci mi určitě přišly až moc rychle vyřešené - myslím tím, půlku knihy se honí za jedním úkolem a pak se to celé nějak až moc rychle vyřešilo jednou náhodou - na jednu stranu jsem ráda, že to autorka tolik neprotahovala, na druhou by se mi možná líbilo, kdyby se za všechny ty úkoly muselo nějak 'bojovat', ne jen o jeden - takhle se jeden úkol vyřešil hned na začátku, zbytek knihy se honili za druhým a ten třetí se vyřešil prakticky sám o sobě, což mě trochu zklamalo.

Přece jen ale v knize bylo tolik věcí, které se mi prostě absolutně líbily, například mezi Anannou a Najim, extra body za Mantichoru i za Marjani a její přítelkyni, u kterých jsem doufala, se jim nic nepostaví do cesty - a díky nim jsem se prostě nedokázala dokopat k tomu, že bych knize dala něco míň než pět hvězdiček. Určitě to nejsou plné a stoprocentní hvězdičky, ale přece jen. A The Assassin's Curse je rozhodně série, kterou nemůžu jinak než doporučit. Rozhodně je mi smutno, že už je konec, kdyby z toho autorka udělala alespoň tak tu trilogií, tak bych se rozhodně nezlobila. Holt ale máme dva skvělé díly, kterým rozhodně musíte dát alespoň tu šanci.

3 komentáře:

  1. Vypadá to zajímavě. :) Bohužel na knihu v angličtině si netroufám.. :/

    OdpovědětVymazat
  2. To má nakonec jen dva díly? A já měla zafixované že tři, čekala jsem, až vyjde ten třetí, že si to pak přečtu najednou :D

    OdpovědětVymazat
  3. Nikol: Co vím, tak hodně lidí ne, ale pak zjistí, že to třeba nebylo až tak strašné, jak si mysleli. Šanci bych tomu teda určitě dala. :)
    Syki: Jojo, jen dva. Pusť se do čtení, holka. :D

    OdpovědětVymazat